Vrijheid in krachtige portretten van vijf FC-studenten Entree

4 mei 2021

Wat is vrijheid nu? ‘Vrijheid is wanneer vrouwen zelf mogen beslissen’, zegt Haya. ‘Je mening kunnen vertellen zonder bang te zijn’, stelt Heaven. Dat maakten ze in Syrië en Eritrea heel anders mee. Ook in een leven zonder drugs of het besef dat je - na een pestverleden – minder afhankelijk bent van het oordeel van anderen kan ervoor zorgen dat jij je eindelijk vrij voelt. Vijf studenten van het Friesland College vertellen erover in fraaie video’s, die nu te zien zijn op de site van Bevrijdingsfestival Fryslân.

In deze tijd van coronacrisis viert Nederland 5 mei - nog eens - grotendeels online. In Friesland is dat niet anders, met onder meer muziek en interviews bij Omrop Fryslân en vanuit Neushoorn in Leeuwarden. Dit alles is te volgen via de site van het Bevrijdingsfestival, waarop ook een aantal mensen in video’s vertelt wat vrijheid nu in de praktijk voor hen betekent.

Zelf regie
In verhalen van vijf FC-studenten komt naar voren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat je soms moet ‘vechten’ voor een leven waarin je zelf de regie hebt. Zo moesten Heaven en Haya uit hun thuisland vluchten en zijn vastbesloten hier hun kansen te grijpen. Beiden volgen nu een opleiding Entree bij de FC-School voor Zorg, Service en Welzijn (ZSW) en willen graag andere mensen helpen.

Ook dichterbij moet je soms strijden voor een gevoel van vrijheid, vertelt Soraya. Dat ze vroeger veel is gepest, had een grote impact. Nu durft ze zich vrij te voelen ‘van de mening van anderen’. Miranda geniet van de vrijheid die een leven zonder drugs haar geeft. En de 44-jarige Aura uit Aruba weet: ‘Vrijheid zit in de kleine dingen die je voor een ander doet.’  

In vijf mooie portretten - gemaakt in het kader van onderwijs in burgerschap - vertellen deze studenten Entree van ZSW waar zij hun kracht hebben gevonden. En zij weten het zeker: vanuit dit startniveau willen zij zich verder ontwikkelen. Zij hebben hun eigen route gevonden. Dát is wat vrijheid met je kan doen.   

https://www.bevrijdingsfestivalfryslan.nl/video-galerij/