Elk jaar duiken studenten van deze opleiding van de FC-school voor Commercie en Dienstverlening vijf weken lang diep in de praktijk van de rechtspraak. In dit project Rechtbank Noord-Nederland bezoeken zij zittingen van de politierechter, trekken op met griffiers Louis Palstra en Sytze Velsink en buigen zich aan het eind over enkele aansprekende zaken die Palstra aandraagt uit de dagelijkse praktijk. Hoe loopt zo’n rechtszaak? Welke rol heeft iedereen? Hoe pakt het oordeel uit?
En dan?
Zo moet Silke de Boer - derdejaars studente – zich in toga verdiepen in de schuld aan een vechtpartij in een discotheek, waarin het slachtoffer eerst de vriendin van de dader betastte op de dansvloer. Nu zit die ‘verdachte’, in dit geval de rol van een studente, die zijn vriendin verdedigde voor de rechter omdat het slachtoffer in dit korte incident gewond raakte door een splinter van een glas. En dan?
Knap lastig, erkent Silke achteraf. ‘Maar dat maakt zo’n project wel heel leerzaam.’ En je krijgt te maken met allerlei facetten uit de praktijk van een rechtszaak, dus het is meer dan een rollenspel. ‘Studenten gaan op andere dingen letten en begrijpen een uitspraak beter’, ziet Louis Palstra. ‘En ik doe het met plezier, want ik zie hier weer goede en inhoudelijk stevige presentaties.’
Flinke straf
Gabriëlle Copini - docent recht - organiseert het project alweer voor het vijfde jaar. Met coach Patrick Smit en Saskia Hereijgers, docent Nederlands, want ook zaken als burgerschap en taal krijgen immers vanzelfsprekend een plek in zo’n project.
Bij zo’n rechtszaak voor een publiek van zo’n veertig schoolgenoten gaat het dan ook best serieus toe. Zo vraagt de dochter van het slachtoffer in een gepassioneerd betoog om een flinke straf voor de thuiszorgmedewerker, die haar demente moeder heeft bestolen. De verdachte is schuldbewust, vertelt dat hij toen financiële problemen had en inmiddels is ontslagen om deze kwestie. ‘Ik wil best terugbetalen. Maar hoe?’
De officier van justitie vindt de gevangenis geen goed idee: ‘Voor je ’t weet, komt iemand er in een negatieve spiraal.’ Louis Palstra heeft ook even een toga aangetrokken en stelt als advocaat dat de taakstraf ook nog best een beetje minder kan, omdat het hier gaat om een eerste vergrijp. Maar de ‘rechter’ vindt het allemaal te mild: ‘Ik acht de feiten wettig en overtuigend bewezen. Dit is onacceptabel en schandalig dat er nog geen cent terug is betaald.’ De dader moet de cel in…