Voor de maatschappij en voor jezelf: Maatschappelijke Diensttijd

23 september 2022

De campus van het Friesland College in Leeuwarden kleurt oranje, blauw en geel door de strandvlaggen die ruim boven de mensen uitsteken. Midden op het plein staat een Jeep en door het geroezemoes klinkt muziek. Er gaan hapjes rond en verderop werken jongeren aan graffiti of boksen in de sporthoek. Een festival? Zeker, maar met een bijzonder doel… In dit MDT on Tour Festival krijgen studenten informatie over allerlei toffe projecten voor een Maatschappelijke Diensttijd. 

Het MDT on Tour Festival gaat bij scholen in heel Nederland langs om jongeren te informeren over zo’n periode om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Overal sluiten instellingen uit de regio aan, want opzet is dat jongeren zich meteen ergens aan verbinden. Er zijn activiteiten als graffiti spuiten en een rapworkshop. Zo’n festival mag immers ook leuk zijn. Maar vooral gaat het om een kijkje in de wereld van MDT.

Studenten gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en leren over het belang van MDT. Maar het gaat ook over hun eigen interesses. Want bij MDT zijn twee dingen belangrijk: iets betekenen voor de maatschappij én jezelf ontwikkelen.

Maatschappelijke impact

In meer dan tweehonderd MDT-projecten krijgen jongeren de kans om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Zo kunnen zij zelf kiezen hoe zij maatschappelijk impact willen maken. Marco Kenel, organisator MDT on Tour: “Ik geloof dat het je leert om samen te leven. Om om te zien naar je buren, de kinderen die buiten aan het spelen zijn en naar de oude vrouw die tegenover je woont.”

Ontwikkeling

Tegelijkertijd ontwikkelen studenten hun eigen talenten. Dit kan in het sociale deel zijn, bijvoorbeeld door een maatje te worden van een vluchteling, maar misschien ook op technisch vlak, door het ontwikkelen van apps.

Veel projecten zetten ook in op persoonlijke ontwikkeling. In de MDT Missie bijvoorbeeld, waarin deelnemers op een driedaags bivak gaan. Hier leren zij over discipline, samenwerken en militaire ‘skills and drills’. Deze ervaring zetten zij vervolgens in bij hun sociale missie: vrijwilligerswerk. Leanne, oud deelneemster MDT Missie: “Het is een fysieke en mentale uitdaging, waar je leert je grenzen aan te geven en te verleggen. Dit neem ik nog steeds met me mee.”

MDT vanuit school

Studenten van de opleiding Social Work op het Friesland College krijgen vanuit school alle ruimte om mee te doen aan MDT-projecten. In hun roosters is hiervoor tijd vrijgemaakt. Zo krijgen zij de kans om zich langere tijd in te zetten voor de samenleving, met de nadruk op talentontwikkeling. Een fijne manier om over die drempel te stappen, met dit festival als uitgelezen plek om zich te oriënteren. Dat werkt. Nadhir, student Maatschappelijke Zorg: “Een week geleden wist ik nog niet wat MDT was en nu wel. Er zijn veel opties, maar Bivak lijkt me wel wat. Investeren in jezelf en de mensen om je heen, dat is het belangrijkste wat je kan doen.”

Bekijk hier alle foto's