Vonketron: in een ‘Kennismakerij’ leert iedereen

20 mei 2020
Overal werken vakmensen, die anderen graag meenemen in hun kennis en kunde. Maar ze willen of kunnen lang niet allemaal docent worden. Anderen zijn er juist goed in om mensen tot leren aan te zetten… Breng hen, jong en oud, nou eens samen in een ‘Kennismakerij’, met leermasters en leefmasters die zich richten op een voortdurend ontwikkeling van talent in de ‘Blue Delta Zone’ – ofwel Noord-Nederland.

Frank Kroondijk en Marrit de Jong, docenten van het Friesland College, zijn enthousiast over het plan Vonkonderwijs van hún groep in de Vonketon. Hierin verkenden 180 ondernemers, wetenschappers, creatieven, docenten, studenten en beleidsmakers in Noord-Nederland twee dagen lang wat we kunnen leren van de coronacrisis en hoe we hier - naar de toekomst - beter uitkomen. Belangrijke leidraad: de Global Goals van de Verenigde Naties, die ook in het FC van groot belang zijn.

Goed idee?
De opbrengst werd maandag gepresenteerd in een ‘live event’ op internet, waarin alle zeventien ideeën werden samengevat en een stevig panel - met onder meer John Vernooij van Omrin en een aantal gedeputeerden en wethouders uit Noord-Nederland - reageerde. Kan het? Goed idee? Doel was immers om te komen tot nieuwe invalshoeken, die liefst ook vlot concreet zijn te maken.

Erica Schaper, bestuursvoorzitter van NHL Stenden Hogeschool, zei best heil te zien in het voorstel voor SDG 4: Goed onderwijs voor iedereen. Zo’n ‘Kennismakerij’ kan mensen van alle leeftijden tot leren aanzetten. ‘Het is absoluut de moeite waard om te kijken hoe we dit vorm gaan geven’, stelde zij. ‘Het idee dat leren en leven steeds meer met elkaar verbonden zijn, maakt dat mensen zich altijd en overal kunnen ontwikkelen.’

Eén wereld
Dat was ook de gedachte achter het plan voor een ‘Kennismakerij’, als online platform en ‘live’ maakplaats waar mensen elkaar ontmoeten. ‘We merken in deze tijd dat leven, leren en werken steeds meer door elkaar lopen’, zegt Frank Kroondijk. ‘Dat is goed. Zo hebben we één leefwereld, waarin we ons ontwikkelen.’ Inspiratie is dan heel belangrijk. En die kan komen van vakmensen van alle leeftijden en uit alle disciplines, die enthousiasme en vaardigheden overbrengen.

Zij zijn ideale leermasters, in combinatie met leefmasters die juist goed zijn in het begeleiden van mensen. En hoe financier je dan nou? Streef er niet naar om die vakmensen een hele opleiding als docent te laten doorlopen, maar geef hen vlot een Blue Delta Accreditatie. En ga werken met ‘Vonkvouchers’, om een opleiding te bekostigen. Marrit de Jong: Ík zou heel graag nu aan de slag gaan om zoiets snel op te zetten.’