Modern beroepsonderwijs, gebaseerd op leerervaringen in en uit de praktijk, is al jaren de basis. Ook wil het Friesland College studenten opleiden tot praktische wereldburgers, met oog voor de impact van wat zij doen. Dan moet je als school studenten dus serieus nemen en zien wat hen beweegt. Dat was bijvoorbeeld de aanzet tot het Ontmoetingscentrum Jonge Ouders (OJO).
Zo'n veertig jonge ouders komen geregeld in deze ruimte in Sportstad voor activiteiten en om elkaar te ontmoeten en verhalen te delen. Zo slaagt het Friesland College erin om heel wat jongeren met zo'n extra steuntje in het onderwijs te houden en aan een goed diploma te helpen, vertelden projectleider en docent Alinda Kiel en haar stagiaires Zahra en Femke.
Meedenken
Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) en de Centrale Studentenraad (CSR) kregen ruim de tijd om Heerts uit de doeken te doen wat de invloed van studenten op het beleid is. In de hoofdlijnen van de begroting bijvoorbeeld, en de richting van het koersplan met aandacht voor de Global Goals. 'Daar denken we volop in mee', stelde CSR-voorzitter Jelle Steen.
Elke keer had Heerts een hoop vragen. 'Ik wil veel weten. Dat is het doel van zo'n werkbezoek. En als je geen antwoord wil geven, moet je 't maar zeggen', verklaarde hij met een brede glimlach. Zo kon een gesprek over de Global Goals best via gendergelijkheid en het nut van verdraagzaamheid uitkomen bij verhalen van studenten over hele nieuwe social media.
Verhalen
Twee meiden van de Fierschool lieten de mbo-voorman een glimp zien van hun heftige levensverhaal en vertelden dat zij heel blij zijn met de veilige opvang in Leeuwarden én de kans om hier door een beroepsopleiding aan hun toekomst te werken.
Een heel ander verhaal kwam van Jeroen de Kroon, die als jonge topper in skeeleren vertelde over zijn ambities in de sport die hij goed kan combineren met een beroepsopleiding in de zakelijke kant. Hij begon in engineering, maar merkte snel dat het niks voor hem was en kwam door een traject in FC-XL op het juiste spoor.
Zo'n 1300 jongeren komen op deze manier langs bij XL. Geen probleem, reageerde Heerts: 'Switchen moet normaal worden in het mbo. Zoeken hoort er bij. En het is mooi, als je dat als school goed kunt begeleiden.' Zijn werkbezoek sloot hij af met een rondje met CIOS-studenten Kim Groot en Wesley Vos door Sportstad, waar Heerts - weer - iedereen de oren van het hoofd vroeg.