Vliegende start AEHT bij Friesland College

13 november 2018
De start was verpletterend. De acts van D'Drive-studenten waren verrassend en liepen prima, de speeches waren motiverend en de sfeer in de overvolle zaal - met studenten en docenten uit 23 Europese landen - van het WTC in Leeuwarden was meteen okay. De grote AEHT op het Friesland College is begonnen.

Met meer dan zeshonderd gasten uit heel Europa, wedstrijden in tien categorieën, een afsluitend gala in Stadsschouwburg De Harmonie, een rijk programma aan uitstapjes, een 'educational program' en veel meer is de organisatie van zo'n 'event' van de AEHT (Association Européenne des Écoles d'Hotellerie et de Tourisme) een megaklus. Maar het is de Friezen toevertrouwd, stelde AEHT-voorzitter Remco Koerts.

Ervaring genoeg, door een evenement als de Elfstedentocht. En Friezen hebben een leerzaam motto, aldus Koerts. Hij waagde zich niet aan het uitspreken ervan en liet dat doen door FC-studente Eline: 'As it net kin sa 't moat, dan moat it mar sa't kin.' Dan kun je veel. Dit heeft Friesland dit jaar in LF2018 goed laten zien, stelde gedeputeerde Klaas Kielstra. Hij wees op horeca en toerisme als belangrijke sectoren, die alle belang hebben bij goed opgeleide professionals.

Studenten aan zet
Studenten zijn tot veel in staat. Zij worden door zo'n evenement uitgedaagd en dat is hartstikke leerzaam, vertelde directeur Tom Valk van Middelbare Hotelschool Friesland (MHF) van het Friesland College. Niet als deelnemers aan de wedstrijden, dit keer, maar op allerlei plekken in de organisatie spelen zij een belangrijke rol.

Zo namen MHF-studentes Julia Schat en Jildou Carmen Lycklama a Nijeholt - op een scherm bijgestaan door Greg Shapiro - de presentatie voor hun rekening. Die inzet van studenten maakt deze AEHT-editie in Leeuwarden speciaal, stelde Koerts. Het zit besloten in het onderwijssysteem, reageerde Valk. 'Leren door doen' is motiverend, niet alleen in je vak: 'In zo'n week als deze groei je ook als persoon, of je nou student bent of docent...'   

Trots
De studenten van D'Drive zetten de toon met een reeks zeer doordachte acts. Alles begon met een dromerig lied van Raynice Zijler, die min of meer in het filmdoek was opgenomen. 'Nije dei' kreeg een Fries-Engelse versie door Danny Lourens en Sara van Orsel. Dans zorgde voor dynamiek met onder meer een presentatie van deelnemende landen, waarin - met frites voor de Belgen, pizza voor de Italianen en noem maar op – veel knipoog naar alle clichés zat. Job de Roo maakte er als regisseur met steun van studenten Juliette Tantawy en Sylvana Stegenda een imponerende show van.

FC-bestuursvoorzitter Carlo Segers had alle reden om trots te zijn. Hij wees op de waarde van de AEHT als plek waar culturen en verhalen van jongeren uit heel Europa samenkomen. Als een 'iepen mienskip', met waardering en ruimte voor iedereen. Dat past perfect bij het Friesland College.

'Niet iedereen gaat met de grootste beker naar huis, maar we hebben hier allemaal winnaars. Gebruik je talent, wat het ook is, en ga de uitdaging aan. Werk samen, want dan kun je veel meer. Leer van elkaar, want dat maakt je wijzer. Als vakman, vakvrouw én als mens… Ga altijd voor ervaringen die onvergetelijk zijn. En laten we er samen voor zorgen dat we hier allemaal een onvergetelijke ervaring opdoen.' Het wordt een bijzondere week.