Verrassende eindcollecties van mode in de maak

20 mei 2019
De thema’s zijn weer heel divers, van royals en getal phi tot de kracht van bomen en mooie muziek. Eén ding hebben ze gemeen: ze leveren inspiratie voor een reeks fraaie eindcollecties van studenten mode op D’Drive. Op 27 juni is hun werk in volle glorie te bewonderen op de catwalk in De Harmonie in Leeuwarden. Maar eerst toonden 21 studenten ín school wat zij maakten, inclusief het verhaal erachter én hun bedrijfsplan.

Ze begon met bouwkunde, maar vond echt haar draai in de mode. Toch heeft Erika Nijkamp (22) iets met rekenen en getallen. Zo kwam Erika als inspiratie voor de collectie waarmee zij haar opleiding afsluit bij het getal phi, dat ook wel symbool staat voor de gulden snede. ‘Deze formule staat voor verhoudingen die terug zijn te vinden in de natuur. Als je die verhoudingen manipuleert, krijg je vormen die willekeurig lijken maar wel prettig en natuurlijk ogen.’

Soepel tekent Erika op het bord een lijn, waarop ze het punt phi aangeeft voor docenten Jikke van den Berg en Henry van Grunsven. ‘En als je lijn kantelt, krijg je een natuurlijk middelpunt.’ Zo ging ze te werk bij het ‘aankleden’ van haar kleding, die opvallend maar sjiek en draagbaar oogt. Is er een markt voor? Misschien wel, zeggen de docenten, als je ’t zoekt in de maatkleding. Dan kun je nu via internet wereldwijd een klantenkring opbouwen.

Eigen plan
Zo presenteren alle studenten op niveau 4 het werk waarmee zij hun opleiding afsluiten, op werk naar werk of een vervolg in het hbo. Bijna driekwart leert immers door, in dezelfde of een verwante richting. Dat past ook in de cultuur van de opleiding, waarin veel studenten doorstromen naar een steeds hoger niveau. Anderen gaan aan het werk.

Fleur Meijer (19) trekt haar eigen plan. Haar collectie #furst  is het begin van een eigen label, dat ze in de mark wil zetten. Zij haalt haar inspiratie uit muziek, die voor haar belangrijk is: R&B, klassiek en rap. Heel divers dus, en dat is te zien in de vormen, prints en kleuren van haar collectie. Van stoer tot gekleed, Fleur vertaalde de sfeer van de muziek naar verrassende kleding.

Blijf staan
Vera Miedema (20) zocht haar inspiratie in de natuur. ‘Ik draag en maak graag kleren zonder poespas’, zegt ze. Haar kleding valt dan ook vooral op door de prints van stoffen, die zij liet bedrukken in de kleuren van houtnerf en boombast. ‘De ontwikkeling van een boom gaat altijd door, met elk jaar verschillenden fases. Maar altijd moeten de wortels stevig in de grond staan. Zo gaat het ook in je persoonlijke ontwikkeling. Soms is het lastig, maar het belangrijkste is dat je jezelf staande houdt.’

Het is allemaal te zien op 27 juni, in de grote show waarin alle studenten van de opleiding hun werk presenteren. Omrop Fryslân kwam vast kijken naar wat er dan valt te zien:

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/885354-studenten-friesland-college-maken-zich-op-voor-eigen-jaarlijkse-modeshow