Verbindende verhalen

8 februari 2022

Geschiedenis zit boordevol verhalen. Een expositie als ‘Ferhaal fan Fryslân’ in het Fries Museum is een schatkamer, waar veel van die verhalen zijn te ontdekken. Maar wat is jouw verhaal? Wat voeg jij toe? Met die uitdaging gaat een flinke groep van het Friesland College de komende weken aan de slag. Nederlandse studenten en studenten met een migrantenachtergrond trekken hierin samen op.

De zoektocht begon maandagmiddag in het Fries Museum. Welk voorwerp geeft inspiratie voor een eigen verhaal, dat zich over een maand goed laat vertellen? Dat mag op allerlei manieren, van een script tot interview, van een beeld tot dans. In kleine groepen werken studenten van Styling Design, niveau 2, en nieuwkomers samen een eigen verhaal uit, dat zij op 7 maart presenteren.

Pier

Gretig luisterden de studenten naar de verhalen. Dan kan het dus gebeuren dat een groepje bij het zwaard van Grutte Pier de eerste zinnetjes Fries oefent in een ‘bûter, brea en griene tsiis’. Maar het zwaard hoorde niet bij de favorieten, misschien door de uitleg dat Pier niet alleen vrijheidsstrijder maar ook een meedogenloze piraat was. De voorkeur ging uit naar voorwerpen als het kostuum van Mata Hari, het poppenhuis van adel, de Viking-ketting en Beitske, begraven in een uitgeholde boom.

Nu komt het aan op kiezen van een eigen verhaal dat hierbij past, een vorm kiezen om dat mooi te vertellen en samenwerken. Want hierin ligt een belangrijk doel van dit programma, waarin twee Europese Erasmusprojecten samenkomen. Connecting Stories – Connecting People gaat om de kracht van storytelling en erfgoed, maar ook om een natuurlijke manier om taalvaardigheid te versterken en wederzijds begrip te stimuleren.

Het gaat immers om levensverhalen, van licht naar misschien soms best zwaar. En de uitdaging is om zo’n verhaal op een treffende manier te verwoorden. Op goede begeleiding wordt dan ook stevig ingezet door de partners in dit project: Friesland College, Learning Hub Friesland, New Nordic Wave, Fries Museum, Rijksuniversiteit Groningen en Story Telling Centre Amsterdam. De studenten kunnen aan de slag.