Veilig sporten is nu de norm

21 september 2020

Een betere conditie, meer spierkracht, beter slapen en hierdoor mogelijk ook minder medicijnen… Nog wat voordelen van geregeld sporten en bewegen? Minder kans op obesitas, hart- en vaatziektes, beroertes en noem maar op. Ook mentaal word je fitter. Zo verkleint sporten de kans op depressies, vertraagt het bij ouderen de ontwikkeling van dementie en vermindert psychische klachten.

Ook voor jongeren is sport enorm belangrijk. Voor de fysieke ontwikkeling natuurlijk, als tegenwicht voor alle tijd die wordt opgeslokt door schermpjes, en ook voor wat er ín de koppies gebeurt. Denk aan sociale vaardigheden, doorzettingsvermogen, plezier van winnen en ook balen van verliezen… En misschien wel het belangrijkste: grenzen verleggen om beter te worden!

We wéten het allemaal. Toch zijn teveel mensen moeilijk uit hun stoel te krijgen. Hoe krijgen we nu meer mensen aan het sporten of - minstens - bewegen? Door er plezier in te brengen… Samen een uitdagende bootcamp doen is vast leuker dan in je eentje zeulen met een trekkerband, bijvoorbeeld. Een ander doet het juist liever alleen… Ook prima!

Ook goede voorbeelden - helden in de topsport - kunnen jongeren aanzetten tot ambitie en plezier in sport. Prachtig! Slechts een enkeling groeit uit tot topper. Maar als je als kind al merkt hoe prettig het is om beter in iets te worden als jij er zelf in investeert, neem je dat een heel leven mee. Daarom is de Sven Kramer Academy een prachtig initiatief. En welk meisje in een turnhal wil niet een carrière als Sanne Wevers?

Zo bracht mijn nieuwe functie als directeur van het CIOS, de school voor sport en bewegen van het Friesland College, mij terug nabij een plek waar ik als kind heel veel tijd doorbracht: de turnhal in Heerenveen. Ik leerde er veel, door training én letterlijk vallen en opstaan. Vooral dat opstaan was leerzaam.  Samenwerken, doorzetten… Ik moest er veel voor laten, maar dat was het waard.

We hebben ook veel plezier gehad. Dat ‘we’ staat hier voor: wij als jonge turnsters én coaches.

Daarom is het jammer dat turnen door excessen in het verleden als sport wat beschadigd is geraakt. Natuurlijk: alle reden om grondig te achterhalen wat hier gebeurd is. Maar laten we niet vergeten dat turnen bij uitstek een sport is om op jonge leeftijd al veel te leren. En vooral: een sport waarin je - ook als je er niet heel goed in bent - veel plezier kunt beleven.

Goede begeleiding is van groot belang. Ook daarom ben ik blij met mijn terugkeer naar de ‘wereld van sport en bewegen’. We zijn onlangs weer in Heerenveen en Leeuwarden gestart met een grote groep eerstejaars, waardoor het CIOS nu uitkomt op 1200 studenten. Dat zijn allemaal aanstaande professionals in de begeleiding van sport en bewegen. We werken er hard aan om al deze studenten veel kennis bij te brengen over hóe je mensen echt verder helpt, in recreatieve sport en ook - de weg naar - topsport.   

Dit vak ontwikkelt zich enorm. Veiligheid staat nu centraal. Dit geldt voor iedereen en zéker voor jeugdige sporters. CIOS Nederland, onze landelijke organisatie, participeert volop in het lectoraat 'Sportpedagogiek, in het bijzonder naar een veilig sportklimaat' van hogeschool Windesheim in Zwolle. Uitgangspunt: het belang van de jeugdige sporter staat altijd voorop.

Lessen op het gebied van Veilig Sportklimaat horen bij het CIOS, net als ECO-coaching en ook topsportvaardigheden - gericht op de hele breedte van het coachvak. Vaardigheden in samenwerken en kennis overdragen krijgen veel aandacht. In de sport zijn immers veel vrijwilligers actief. Voor een  gezond sportklimaat is een goede samenwerking van al die vrijwilligers met moderne professionals ontzettend belangrijk.

Investeren in onderwijs dat bijdraagt aan een veilige omgeving waarin mensen met veel plezier kunnen sporten en bewegen, is investeren in een samenleving waar sport een aanjager van een gezonder leven. Door te bewegen, samen te werken, plezier te hebben en je grenzen te verleggen. Dat kan goed en veilig, met coaches die uitgaan van het belang van iedere sporter.

Minke Molenaar, directeur CIOS, school voor sport en bewegen van het Friesland College