Prullenbakken met digitaal spaarsysteem, een studentenvereniging voor mbo’ers en een race met hindernissen om te voelen hoe vervelend obstakels in een rolstoel zijn… Het is maar een greep uit de opbrengst van een projectdag, waarin vierhonderd studenten van het Friesland College en ROC Friese Poort samen aan de slag gingen om oplossingen te bedenken voor alledaagse problemen. Wat kun je zélf doen? Die boodschap kwam over.
Een hele dag hadden de studenten om een slimme aanpak te verzinnen voor kwesties, die ze zelf in de afgelopen weken hadden aangedragen in lessen burgerschap op school. In veertig groepen - verspreid over De Harmonie in Leeuwarden - werkten ze donderdag hard door, achter grote vellen papier om de opbrengst later te presenteren. Woningnood of intimidatie, mentale gezondheid of het openbaar vervoer… Er kwam van alles aan de orde.
Bij elke groep schoof een begeleider aan. Tienskip, de jongerenorganisatie achter deze projectdag, had ervoor gezorgd dat overal raadsleden, wethouders en deskundige ambtenaren mee konden denken. Ook burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden kwam kijken en luisteren. ‘Jullie zien immers dingen die wij inmiddels over het hoofd zien’, verklaarde hij bij de aftrap van de presentaties in Neushoorn.
Zo’n dag brengt politiek dichterbij jongeren. Wat kun je zelf doen? Deze gedachte is ook heel belangrijk in het onderwijs van het Friesland College en ROC Friese Poort, die samen verder gaan als Firda. Dan is het uitdagend om met andere studenten op slimme ideeën te komen. Zoals de groep A.S.O. (Anti Sexual Abuse), die bedacht dat het voor een meisje prettig is als ze in de kroeg met een breed bekend handgebaar beveiligers kan waarschuwen dat je in een onprettige situatie zit. Het gebaar bedachten ze al: twee gekruiste vingers…
Hoe zorg je voor minder afval? Verdeel de prullenbakken beter, maak ze mooier en zet er een rand op voor flesjes, die zwervers mee kunnen nemen voor het statiegeld. Is sport te duur? Laat de scholen én overheid investeren in een studentenpas voor korting. Een eigen studentenvereniging voor het mbo zou ook mooi zijn. Een naam is er ook al: Secundarium. Dat kan Latijn zijn voor mbo, had de groep opgezocht.
En hoe vervelend is het, als je in een roelstoel steeds in de knel komt? Dat moet iedereen maar eens voelen in een wedstrijddag in een sporthal, waar mensen die zelf mobiel zijn in een rolstoel kunnen racen.
Zo kwam er van alles voorbij. En wat was nou het beste idee? De jongeren konden zelf stemmen. Zij gaven de voorkeur aan een groep FP- en FC-studenten, die bedacht dat je niet zomaar moet experimenteren met drugs maar dat beter op een speciale plek in de stad kunt doen met mensen die weten hoe het werkt. Hun gedachte: als je nieuwsgierig bent, doe je ’t tóch wel. En dan maar zo veilig mogelijk…
Deze studenten maar eigenlijk iedereen die aan de slag was geweest om een mooi plan te bedenken, werd door Tienskip én de burgemeester uitgenodigd om hier in mei verder aan te werken in het stadhuis van Leeuwarden. En dan ook weer met deskundige begeleiding voor uitwerking van het plan om supportersgeweld in het stadion aan te pakken bijvoorbeeld, of om meer cultuur in school te brengen voor studenten die vaker hun mobieltje thuis laten…