Veel belangstelling voor ‘Firda-liners’naar Friesland College en ROC Friese Poort

7 februari 2023

Ze kwamen uit Dokkum en Surhuisterveen, uit Franeker en Sneek, uit Drachten en andere hoeken van Friesland… Rond 15 uur stonden maandag tientallen studenten voor locatie Wilaarderburen van ROC Friese Poort in Leeuwarden te wachten op de ‘Firda-liners’ die hen weer richting huis zouden brengen. Bij het Friesland College was dat niet anders. Inmiddels hebben zo’n 1500 studenten gemeld dat zij graag in de bus stappen, om op school onderwijs te volgen.

Het was de eerste dag dat Firda - waarin Friesland College en ROC Friese Poort samengaan - bussen inzette op achttien routes in Friesland en Noordelijk Flevoland. Een deel van het streekvervoer reed wel, ondanks de staking die FNV en CNV samen hadden aangekondigd. Maar de dienstregeling van de bussen en regionale treinen was zeer onbetrouwbaar. Je weet immers nooit of een bus wel of niet rijdt.

‘Zonder deze bus van Firda was ik niet op school gekomen’, zegt een FP-studente uit Surhuisterveen. En was ’t uit Dokkum wel gelukt? ‘Misschien, maar dan vast met heel veel gehannes’, reageert een student die ook bij Wilaarderburen in een bus van Firda stapt. ‘Dit is veel beter.’ Zo’n zeshonderd studenten en enkele medewerkers stapten maandag in een ‘Firda-liner’.

Voor de deur

Vrijdag kondigden de scholen aan zelf bussen te laten rijden. Eentje in de ochtend, met een retour in de middag. Hierna bleven de aanmeldingen binnenstromen. De bezetting van de bussen was in de praktijk nogal wisselend, maandag. ’s Ochtends was het druk in de routes van Urk naar Emmeloord, van Heerenveen naar Drachten en van Harlingen naar Leeuwarden. Hier reden bussen langs verschillende locaties, om studenten zoveel mogelijk ‘voor de deur’ af te leveren. In de middag volgden zij dezelfde route, vanzelfsprekend in de omgekeerde richting.

Soms was het even zoeken voor studenten: welke bus is nu handig? Ook organisatorisch was het hier en daar zaak om nog wat te finetunen. Voor de scholen is het immers ook de eerste keer dat ze op zo’n grote schaal het vervoer zelf organiseren. Waar de ene bus flink vol zat, was op een andere route nog ruimte over. Geen probleem… De inzet is helder: zoveel mogelijk studenten de kans geven ín de school hun onderwijs volgen. Dat is de beste plek om te zorgen voor goede en inspirerende lessen. En dat is in veel gevallen goed gelukt.

De bussen rijden deze hele week. Voor info: volg steeds de berichten op de websites van het Friesland College en ROC Friese Poort. Zo is een nieuwe afspraak dat alle bussen in Leeuwarden rijden langs de grote locaties aan de Anne Wadmanwei, de campus van het Friesland College aan de Julianalaan, het Centraal Station, Wilaarderburen en Egelantierstraat. De route terug gaat rond 15 uur, dus misschien wat vroeger of later. Dus: zorg dat je op tijd bent…

Op deze pagina via 'Downloads' vind je de recente routes, opstapplaatsen en vertrektijden van de bussen.

We doen ons best ervoor te zorgen dat er voldoende plek is in de bussen. Laat ons daarom zo snel mogelijk via deze link weten of je van plan bent gebruik te maken van een bus en op welke dagen.

(Update 10-2-2023)