Van een instrument bespelen naar muzikant en dan artiest

20 mei 2019
Veel studenten muziek of sounddesign van D’Drive stromen door naar hbo. En spelen veel, want daar doe je ’t voor… Anderen gaan meteen fulltime aan de slag in de muziek. En dan? In thuisbasis Neushoorn hoorden studenten van oud-D’Drivers wat ze straks mogen verwachten. Het belangrijkste advies: ‘Leun niet achterover, neem altijd zelf het initiatief…’

Waar het maar een beetje kan, maakt Melvin Bemelmans muziek met allerlei mensen. Hij speelt toetsen in de band Psychotic Lumberjacks, net als toen hij vorig jaar zijn diploma haalde op D’Drive. Maar op de Rockacademie in Tilburg pakt hij alles aan. ‘Niks doen is gemakkelijk’, zegt hij. ‘Zelden zegt er iemand wat je móet doen. Maar als jij je downlow houdt, leer je ook niks.’

In een vakgebied als muziek komt het aan op je ‘drive’, om met je talent wat te bereiken. Dan moet je altijd zelf kansen zoeken en pakken, of je nou eerst naar het hbo gaat of professioneel aan de slag wilt in de muziek. Over die boodschap zijn Chris Wassenaar, Inge de Vries, Sander de Groot, Dirk-Lennart Hogeveen, Jurgen Gerlofs, Jurgen Cornelissen en Melvin het volledig eens, in hun verhalen voor D’Drivers met het diploma in zicht.

Plezier
Met plezier kijken ze terug op hun tijd bij het Friesland College. Melvin, Chris en Inge haalden vorig jaar hun diploma en gingen naar het hbo, waarbij de laatste twee kozen voor de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Jurgen ging in 2014 naar het conservatorium in Zwolle, Sander en Dirk-Jan haalden in respectievelijk 2009 en 2011 hun diploma op D’Drive en kunnen nu prima bestaan van het lesgeven en spelen in de band Vangrail.

Mensen met verhalen over de praktijk, leerzaam dus.. Dat is precies de bedoeling, zegt Mieke Morsinkhoff. Zij leidt het project ‘doorstroom mbo-hbo’, waarin mbo’ers van D’Drive al een doorkijkje krijgen naar wat er straks van hen wordt verwacht. D’Drivers doen het vaak goed: ‘Daar mogen ze best wat meer vertrouwen in hebben.’ Maar ook is het prettig om te weten dat het  - nog meer dan in Neushoorn, stellen docenten Willo de Bildt en Ben Feiertag – straks aankomt op motivatie en initiatief.

Dan is er veel mogelijk, ook als het in het huidige zalencircuit in Nederland niet gemakkelijk is om met een band aan optredens te komen. Zo speelt Jurgen in verschillende bands, maar verdient heel aardig met het omzetten van muziek in bladmuziek. En neem nou Michelle Samba. Na een opleiding sounddesign op D’Drive ging zij naar de Academie voor Popcultuur. Nu is ze fulltime artiest. Ze drumt en zingt en is nu op tournee in de band van Claudia de Breij. Ze gaf er een mooie presentatie over.

Heel wat anders
Met de juiste motivatie kom je ver én word je gelukkig. Neem nou Inge… Zij werkt hard met haar band Electric Hollers en is nog steeds heel blij met de keuze voor de basgitaar, nadat ze eerst mbo-dierverzorging op Nordwin deed. ‘Da’s wel heel wat anders’, grijnst zij. Inge is er nog steeds heel blij mee. En nu? Spelen, samenwerken, experimenteren en dóen om verder te komen. Chris probeerde eerst een opleiding in de detailhandel, maar voelde zich veel beter achter het drumstel.

Dat is veel waard, als jij je ook in het mbo kunt ontwikkelen in een richting die bij je past. Daar wordt je op alle fronten beter van en uitgroeit tot een professional, die ook kan samenwerken, goed is in communiceren en wat allemaal meer heel hard nodig is in de samenleving én het bestaan in dit vakgebied. Hoe kom je tot een eigen verhaal? Hoe werk je samen met de goede mensen? Hoe werk je een plan uit? De alumni zijn het helemaal eens: bij D’Drive begin je met het bespelen van  een instrument, dan groei je uit tot muzikant en vervolgens tot artiest die weet hoe het allemaal werkt.