De historische Hoofdwacht in het hartje van Leeuwarden wordt helemaal in oude staat hersteld, met de originele kleuren en liefst alle ornamenten. Inclusief dus de voluten, die ooit op 6 meter hoogte op de pilaren zaten. Die zijn ooit verdwenen, maar waren nog zichtbaar op een oude foto. Hoe doe je dat? Rolf Döderlein, docent van de opleiding Creatief Vakman op het Friesland College, maakte ze met studenten in een 3D-printer. Van gerecyclede PET-flessen, voor dus die stokoude gevel.
Johan Jorritsma, opdrachtgever namens Buro Erfdiel en verantwoordelijk voor de renovatie, klom met plezier op de steiger om te zien hoe de studenten met kit de ornamenten bevestigden. Dat was het resultaat van jaren uitproberen, aldus Rolf Döderlein. Want pilaren in zo’n oud gebouw zijn nooit recht. En nu helemaal niet meer: ‘Dus probeer zo’n ornament dan maar eens passend te maken.’
Dat vraagt maatwerk. ‘Dit is dan ook versie 13’, zegt de docent met een glimlach. Hij begon 2,5 jaar geleden aan deze uitdagende klus. Het resultaat is alle moeite waard.
‘Deze voluten zijn de kroon op het werk van de complete metamorfose van de Hoofdwacht’, zegt Johan Jorritsma. Het ontwerp is met en door studenten gemaakt in het D’Lab van D’Drive. Zelf helemaal printen, dat konden de machines in het lab niet aan. Dat gebeurde bij Tryn 3D in Harlingen en restauratieschilder Klaes Posthuma maakt het helemaal af met een passende bronskleur. Zo hangt op 6 meter hoogte een bijzonder stukje vakwerk. Alsof het er altijd al was…