Us Boat houdt knap stand in Leeuwarder grachten

16 juli 2018
Us Boat, de zonneboot van School voor Techniek & Technologie, was de afgelopen week volop in actie te bewonderen op de Friese wateren. Us Boat deed namelijk mee aan het Solar Sport One World Championship, waarvan de finale plaatsvond op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli in de grachten van Leeuwarden. Uiteraard onder de paraplu van LF2018, want daar staat naast cultuur en 'mienskip' ook duurzaamheid hoog in het vaandel. En wat is er duurzamer dan een boot aangedreven door zonne-energie?

NK Akkrum
Jongstleden mei eindigde onze zonneboot nog op een knappe vijfde plaats tijdens Nederlandse kampioenschappen in Akkrum. Dat schiep bescheiden verwachtingen voor het wereldkampioenschap een kleine twee maanden later. Het team bestond dit jaar uit zeven mannen en een vrouw, of anders geformuleerd, uit zes studenten en twee begeleiders van School voor Techniek & Technologie. 
Zij - Rutger Mollema (teamleider), Hugo Ellerie (schipper en specialist in besturingselektronica), Michel Jelsma (tweede schipper en specialist operating en communicatie), Jitske Kingma (pr en facilitering), Rick bij de Lei (idem) en Emre Onlu (algemene zaken) - werkten samen met begeleiders/coaches/collega's Feddo Vellinga en Fokke de Boer hard om de boot wereldkampioenschapwaardig te maken. 

Bescheiden budget
Een lastige klus, want het beschikbare budget is, zeker in vergelijking met de concurrentie, beslist niet hoog te noemen. Sommige teams hadden maar liefst vijftien keer (!) zoveel geld te besteden aan hun boot dan onze techneuten. Dat ze er desondanks in slagen om in het middenveld te belanden in hun wedstrijdklasse is beslist een dikke pluim waard. 
Zeker als je beseft dat team Us Boat dit jaar wel heel erg veel te dealen had met pech. Gebroken glas op zonnepanelen, een breekstang die inderdaad brak, falende batterijen met vreemde storingen… Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen en dan wellicht met iets meer financiële armslag.