Uit Zweden, maar meteen ook hier aan de slag

30 mei 2022

Ze konden zien én ervaren hoe onderwijs en gezondheidszorg in Nederland werken. Zo’n anderhalve week waren tien jongeren uit het Zweedse beroepsonderwijs op bezoek bij het Friesland College, om samen met FC-studenten onderwijs te volgen en stage te lopen. Dat was hartstikke leerzaam, voor iedereen.

Daar sta je dan, als Zweedse onderwijsassistent tussen kinderen in de jongste klassen van de Johan Willem Frisoschool in Leeuwarden. Maar Äminah Holm Shanableh (19) wist zich met haar FC-buddy Imber Knopper, stagiaire op deze school, heel aardig te redden. Met wat lichaamstaal en een paar Nederlandse woorden - ‘Goed zo’ – kun je best wat betekenen. En het is leerzaam, zegt ze: ‘Je komt in een nieuw systeem, waarin jij je moet aanpassen. Dat lukt best. En dat geeft zelfvertrouwen.’

Kennismaken, nieuwsgierig zijn naar andere culturen en natuurlijk ook werken aan je vaardigheden in het vak… Dat zijn belangrijke doelen van zo’n uitwisseling, zegt begeleidend docent Ville Peltomäki van de Yrkes Gymnasiet in Malmö.

Partnerschool
Dat kan hier. Daarom kwam hij - in het kader van Europees programma Erasmus + - graag met een eerste groep studenten ‘childcare & education’ en ‘healthcare’ naar Leeuwarden. Hij zocht een partnerschool in een regio die redelijk bereikbaar is, niet meteen overweldigend anders is dan Malmö én waar het Engels goed op peil is. Dat vond hij bij het Friesland College.

Zes studenten kwamen voor het onderwijs, vier voor de zorg. Zij kwamen met hun ZSW-buddy’s terecht in stageplekken bij verzorgingshuizen Abbingahiem, Jabikshof en Sint Jozef in Leeuwarden en Petterhústerstate in Stiens. Sanne van der Meer: ‘Super dat onze praktijkplekken Zweedse studenten lieten kennismaken met onze zorg. De studenten hebben een heel leerzame en leuke ervaring gehad. Door dit soort ervaringen ontwikkelen onze studenten zich als echte wereldburgers.’

Opzet is, zegt D’Drive-docent Anja Kuperus, om vaker uit te wisselen en liefst eens met studenten naar Zweden te gaan. En daar hebben de FC-studenten zeker zin in. Maar ook deze uitwisseling was al heel geslaagd. Om kennis te maken met studiegenoten is bijzonder. En na anderhalve week spreken zij met hun gasten in het Engels alsof ze nooit anders hebben gedaan.

Ook kinderen in de stageklassen vonden het buitenlandse bezoek best spannend en leuk, merkte Rayan Fakhro die met haar FC-buddy Eline van der Laag terechtkwam in groep 4 van de Leeuwarder Schoolvereniging. ‘Een jongetje zei zelfs dat hij het mooi vond om meteen zijn Engels te oefenen.’ Kijk, dan heeft iedereen er plezier van.