Twee dagen naaien voor daklozen

6 november 2019
Het doel is prachtig en de inzet is groot. Studenten van de opleiding Mode Design van het Friesland College naaien samen in twee dagen welgeteld zestig rugtassen. Niet ‘voor de mooi’, dit keer… In de tassen gaan warme ‘sheltersuits’ voor vluchtelingen. Bas Timmer, de ontwerper die deze combi van warme jas en slaapzak bedacht, was in Leeuwarden voor de start van deze naaidagen.

Op zeven mbo-scholen in Nederland zijn studenten hard aan de slag om samen zo’n tweeduizend tassen te maken. Hieraan gaan de ‘suit’: een jas waaraan een waterdichte slaapzak is te ritsen. En dat is hard nodig, als je buiten moet slapen in de kou. Timmer vertelde dat het idee ontstond, toen hij - na zijn opleiding in het mbo - warme truien maakte en de vader van twee vrienden overleed in de kou. Hij was dakloos geraakt.

Groter
Timmer bedacht dat hij wat wilde doen. Hij maakte een jas in combinatie met een slaapzak, die hij kreeg van Nomad. De jas maakte hij van stof van Ten Cate. Allemaal restmateriaal, dus goedkoop en duurzaam. Gaandeweg betrok hij hier meer mensen en bedrijven bij, werd Sheltersuits een stichting en maakt nu duizenden pakken voor vluchtelingen maar inmiddels ook voor daklozen in New York.

Veel pakken gaan naar Lesbos, naar vluchtelingen in de kampen. In het atelier van Sheltersuits in Enschede werken al vanaf de start statushouders, inmiddels voor een salaris waarmee zij hun gezin kunnen onderhouden.

Een film van zijn reis naar Lesbos maakte indruk. ‘Ik kwam erachter dat kleding niet alleen mode, maar ook bescherming is’, zei Timmer. ‘En daar gaan jullie nu ook samen hard mee aan de slag.’ Dat was het startsein van ruim vijftig studenten om in vier ploegen aan de slag te gaan. Alle materialen waren op maat aangeleverd, van gesp tot afgekeurde autogordel als riem. Uitdaging is immers om alles zo goedkoop te maken, dat ze gratis zijn weg te geven aan wie het nodig heeft. Maar ook dan is het ook nog knap ingewikkeld, om zo veel tassen te maken.