De studenten moesten er even aan wennen. Een plan maken om met de Friese taal en cultuur een camping als Wigwam in Oudemirdum en restaurant De Pleats in Burgum beter op de kaart te zetten? Als je kiest voor een opleiding in toerisme, heb je vast wat anders in gedachten. Maar de opdracht was veel leuker en uitdagender dan gedacht!
Simpel maar doeltreffend: verander op de menukaart ‘kip met spek en brie’ in ‘Wâldpyk’ en het gerecht wordt veel vaker besteld! De nieuwe naam klinkt immers veel authentieker. En dat werkt, zeker als toeristen aan tafel schuiven bij De Pleats. Zo kun je eigen taal en cultuur goed inzetten om een provincie als Friesland aantrekkelijker te maken voor toerisme, merkten vijf studenten ‘Travel and hospitality’ in hun project van het Friesland College met de Afûk.
Slim idee
De studenten bedachten zelf een verhaal van Friese stripheld Tomke, dat zich grotendeels afspeelt in en rond het restaurant annex partycentrum. Het kan leiden tot een boekje voor kleine gasten en aangevuld met zaken als passende placemats en meer een mooi thema zijn om gezinnen voor een uitje naar Burgum te trekken. Een slim idee, oordeelde eigenaar Geesje Duursma van De Pleats over de enthousiaste presentatie door de studenten.
Dat enthousiasme was mooi, zegt docent Cindy Breedenbach. Bij de start stonden de studenten immers niet te springen om deze uitdaging. ‘Bij deze opleiding denk je eerder aan mooie reizen en ver weg dan aan - om maar wat te noemen – een vraag van een camping in Oudemirdum…’
Wigwam
Toch kreeg ook de studenten die aan de slag gingen voor camping Wigwam best de smaak te pakken. Deze groep maakte onder meer een poster in de sfeer van de boeken van ‘Waar is Wally’, waarin je moet zoeken naar dit kleine figuurtje in een tekening die is afgeladen met van alles en nog wat. Nu moeten kinderen zoeken naar ‘de Wam’, en komen dan spelenderwijs allemaal bezienswaardigheden uit de omgeving tegen in deze tekening. En díe kun je dan weer echt opzoeken…
Het is een inspirerende oefening in fris en creatief naar een - misschien wel bekende - omgeving kijken, merkt de docente: ‘En dat kun je later overal toepassen…’ Wat is de doelgroep? Wat heb je hen te vertellen? Zo is een volgende groep inmiddels bezig met het ontwikkelen van een app voor natuurcamping It Driemlân in Kollumerpomp, waar veel jonge gezinnen komen om rust te zoeken. Daar past een app waarin je steeds je ‘footprint’ kunt bijhouden natuurlijk hartstikke goed. En met de nodige Friese termen is dat ook weer hartstikke authentiek…