(Toekomstige) horecatoppers meten krachten op Friesland College | Friesland College

(Toekomstige) horecatoppers meten krachten op Friesland College

Geplaatst op 16 maart 2017

Opperste concentratie. Spannende gerechten. Heerlijke geuren. Keurig gestreken overhemden en schorten. Strenge maar rechtvaardige juryleden. Ziedaar een aantal willekeurige ‘ingrediënten’ van de vijftiende editie van de FC Horeca Bokaal. Een jaarlijks terugkerende competitie waarin donderdag 16 maart ruim 120 studenten van Middelbare Hotelschool Friesland het beste van hun kunnen toonden.

In totaal waren er negen wedstrijdcategorieën, waaronder ‘Biertappen’, ‘Barista’, ‘Gastronomie’, ‘Green Canteen’ en ‘Mijn Team is Top!’ De voorgerechten voor de wedstrijd ‘Koude Klasse’ stonden keurig op één lange tafel uitgestald voor de jury. Het ene gerecht nog mooier opgemaakt dan het andere. De koks staken er overduidelijk veel tijd en energie in. Dat gold ook voor studenten Peter en Kaan, die supertrots bij hun voorgerecht poseerden terwijl ze door de pers werden geïnterviewd. Ze vonden het maar wat leuk en lieten enthousiast zien hoe ze dit gerecht hadden bedacht en bereid.

Ambitie
Omar Ayash (Drachten, 20), student Entreeopleiding Horeca, deed mee aan de wedstrijd Green Canteen. Met het thema ‘regio’ wist hij wel raad. Zijn vader had in Syrië een restaurant en daarop baseerde hij zijn vijf gerechtjes. Zijn favoriet is de ‘fried chicken’. Wanneer hij zijn eigen restaurant gaat openen, staat die zeker op het menu. 

Marissa de Boer (Leeuwarden, 18) van de opleiding Zelfstandig werkend kok wilde eerst niet meedoen met de wedstrijd ‘Mijn Team is Top!’. Ze dacht dat ze nog niet voldoende ervaring had. Maar haar docent en praktijkbegeleider stimuleerden Marissa om mee te doen. Al heeft het haar wel een slapeloze nacht opgeleverd, ze heeft zeker geen spijt: “Ik vond het echt heel leuk om mee te doen.”

Marissa wil ooit haar eigen, kleine restaurant starten en probeert zoveel mogelijk te leren. Daarom start ze in september met de specialistenopleiding Patissier, náást haar niveau 4-opleiding. Marissa heeft nog een grote ambitie: “Later wil ik mensen met een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven om bij mij te werken. Bijvoorbeeld ex-verslaafden. Voor deze groep mensen is een goede dagbesteding erg belangrijk. En koken is heel therapeutisch.”

Specialisme
Overall winnaar van de FC Horeca Bokaal werd de 23-jarige Esther van Ruiten uit Boksum. De studente Zelfstandig werkend gastvrouw scoorde tijdens de wedstrijd ‘Mijn Team is Top!’ hoge ogen bij de vakjury. Ze werd met name geprezen om haar professionele en enthousiaste houding.

Esther voelt zich erg gevleid: “Mijn team koos het thema ‘Waddeneiland’ en kon dat goed uitwerken. Zo presenteerden we de menukaart als flessenpost en uiteraard stonden er visgerechten op het menu. Mijn team was ook echt top!” Esther wil zich na deze opleiding specialiseren en heeft daarom gekozen voor de niveau 4-opleiding Gastronoom/sommelier & Leidinggevende bediening, ook bij Friesland College-onderdeel Middelbare Hotelschool Friesland.  


De einduitslag van FC Horeca Bokaal 2017 is als volgt:

Overall winnaar van de FC Horeca Bokaal: Esther van Ruiten (Boksum)

Winnaars categorieën 

Barista challenge: Kevin Kruize

Frontoffice: Sverre Wolters

Gastronomie: Lotte Veldman

Biertappen: Martin Ziengs

Green Canteen: Nadia Veldman en Ashebir Hadgu

Mijn team is top!: Marissa de Boer en Marianne de Vries

Mijn team is top!, bediening: Esther van Ruiten en Maureen Jansen

Koude klasse voorgerecht: Bibi de Wit

Patisserie: Esther Wiarda


AEHT
Door mee te doen aan de FC Horeca Bokaal konden studenten zich kwalificeren voor de AEHT (Association Européenne des Écoles d'Hôtellerie et de Tourisme). Dit zijn jaarlijkse vakwedstrijden waaraan zo'n 800 studenten - waaronder toekomstige koks, gastvrouwen, hotelmanagers en managers in de toeristische sector -meedoen. In 2018 vinden deze belangrijke wedstrijden plaats in Leeuwarden, onder meer bij het Friesland College.


Er is ook een filmverslag van de wedstrijd gemaakt. Die is te bekijken via YouTube