Thialf Klapklomp als eerste zeepkist heel over finish Red Bull race | Friesland College

Thialf Klapklomp als eerste zeepkist heel over finish Red Bull race

Geplaatst op 21 mei 2015

Welgeteld 60 zeepkisten gingen van de Cauberg, aangemoedigd door zo'n vijfentwintigduizend fans achter de strobalen. Het Limburgse Valkenburg stond op zaterdag 16 mei helemaal in het teken van de Red Bull Zeepkistenrace, met een team van het Friesland College als opvallende deelnemer.

Als eerste ging F1-coureur Max Verstappen de uitdagende track af, die met 12% hellingspercentage, een chicane en meerdere jumps knap lastig was: "Super mooi om te doen. Je kan hier een flinke snelheid bereiken. Mijn tip voor de andere deelnemers? Niet remmen."

Extreem hoog niveau
Ook burgemeester Martin Eurlings was enthousiast: "Alle zeepkisten zijn boven verwachting indrukwekkend. Wat een passie en creativiteit zit er in. Zelfs in mijn stoutste dromen had ik niet gedacht dat de teams zo hun best zouden doen. Het niveau ligt extreem hoog. Het is geweldig om hier onderdeel van te zijn en dit spektakel in Valkenburg te mogen ontvangen."

Vijf studenten Metaal, niveau 2 van School voor Techniek & Technologie in Heerenveen gooiden letterlijk alle remmen los in hun zelfontworpen en gemaakte Thialf klapklomp. Zij waren geselecteerd als één van de 60 teams uit 1480 ontwerpen. Na 5 gecrashte voorgangers finishten zij in 47,29 seconden als eerste team heelhuids onderaan de Cauberg. De Thialf Klapklomp bleek een zeer solide constructie te hebben en kwam moeiteloos over de ‘dutch mountains’ en de schansen.

Ard en Keesie
Bij de start voerden Johnny Kroese, Harm Kroes, Brian List en Dennie Jonker een act op in schaatspakken, afkomstig van Thialf. Docent Jaap Kerkhof moedigde zijn jongens aan, gehuld in een officiële coach jas. Tientallen ‘Ard-en-Keesie schaatsmutsen’ met opdruk ‘Heerenveen, ’n Gouden Plak’  waren zichtbaar in het publiek.

De succesvolle afdaling van de Thialf Klapklomp leidde uiteindelijk tot de 19e plaats. De hoofdprijs ging naar de Mergelvreters uit Uden die de race bij de vorige Nederlandse editie in 2004 ook op hun naam schreven. Het team van de Thialf Klapklomp bekijkt met Thialf of de zeepkist bij de opening van het nieuwe Thialf een rol kan gaan spelen.