Techniek & Technologie opent deuren voor jonge techneuten | Friesland College

Techniek & Technologie opent deuren voor jonge techneuten

Geplaatst op 3 juni 2015

Leerlingen Piter Jelles onder indruk van techniek
De eerste Friese Techniekdag voor vmbo’ers is een succes geworden. De organisatoren van Werk en Vakmanschap in Groningen spreken de verwachting uit dat het evenement volgend jaar een vervolg krijgt. School voor Techniek & Technologie speelde als onderdeel van het Friesland College een belangrijke rol tijdens de Techniekdag.

In Groningen wordt al jarenlang een Techniekweek georganiseerd. Leeuwarden beleefde vrijdag 29 mei de première. 44 leerlingen van de tweede klassen van vmbo-school Piter Jelles bezochten twee bedrijven: Visser Leeuwarden, dat ambulances ombouwt, en Van der Ploeg, een grote machinefabriek. Beide ondernemingen zetten graag de deuren open voor jonge techneuten. Zij bieden al de mogelijkheid om door middel van stages of een combinatietraject van leren en werken het vak onder de knie te krijgen.

Enthousiasme
De jongens en meiden kregen een rondleiding door de bedrijven. Voor velen van hen was het een eerste kennismaking met techniek. Bijna allen zeiden na afloop veel meer inzicht te hebben gekregen in wat er zich afspeelt binnen de muren van een technisch bedrijf. Hun enthousiasme sprak boekdelen. Mirjam Jager en Patrick Lansbergen, beiden consultants van Werk en Vakmanschap, begeleidden de groepen samen met docenten van Piter Jelles en Friesland College.

De leerlingen voerden ook een praktijkopdracht uit bij de School voor Techniek & Technologie, die een belangrijk aandeel heeft gehad in het tot stand brengen van deze Techniekdag. De leerlingen maakten op de afdeling metaalbewerking een roos en een speaker voor mobiele telefoons. Ouderejaars mbo- leerlingen gaven instructies en begeleiding.

In-, door- en uitstroom
In Werk en Vakmanschap werken landelijk honderden technische en industriële bedrijven samen. Werk en Vakmanschap maakt zich sterk voor behoud, versterking en aantrekkingskracht van technisch vakmanschap. De focus ligt voortdurend op een flexibele in-, door- en uitstroom van vakbekwaam technisch personeel. Voor Noord-Nederland heeft Werk en Vakmanschap een regionale vestiging in Groningen.