Succesvolle Girlsday voor meiden Anna Maria van Schurman en Piter Jelles De Dyk | Friesland College

Succesvolle Girlsday voor meiden Anna Maria van Schurman en Piter Jelles De Dyk

Geplaatst op 14 april 2016

Ze zijn hartstikke enthousiast, stralen en vinden het heel bijzonder. Meer dan 30 meiden van scholengemeenschap Anna Maria van Schurman uit Franeker en 50 meiden van Piter Jelles De Dyk maakten via het Friesland College kennis met de wereld van bèta, techniek en ICT. De meiden uit de tweede klas van vmbo-tl reageerden enthousiast. “Ik heb er heel veel zin in en ben erg nieuwsgierig. De informatie die we krijgen is heel leerzaam”, zegt de 13-jarige AMS’er Tineke Pars.

Nieuwsgierig
Ondertussen zaten hun leeftijds- en studiegenoten van De Dyk ook niet stil. Met een soldeerbout en hamer in de hand werkten ze geconcentreerd in de techniek- en bouwhal van het Friesland College in Leeuwarden.
De techniekhoek en het bouwlokaal, normaal gevuld met voornamelijk mannen, werd vandaag overspoeld door jonge meiden. Vol enthousiasme voerden ze opdrachten uit, maakten ze fouten, hadden ze plezier, vroegen ze om hulp en leerden zo het vak kennen.

Met een beetje angst voor sommige apparaten, maar met een gezonde dosis nieuwsgierigheid, hadden ze een leuke dag. “Dit is wel wat voor me, het lijkt me echt leuk om deze richting op te gaan later”, vertelt de 13-jarige Ruth Zwagerman enthousiast met in haar ene hand een soldeerbout en de andere een stukje tin.

Landelijke dag
Het was weer Girlsday, een landelijke dag waarin zo’n 6.000 bedrijven en instellingen hun deuren openen om een kleine 10.000 meisjes kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Deze dag is opgezet om meiden tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor een opleiding in deze hoek. “Het is zo belangrijk omdat er een tekort aan mensen is in de techniek en er is behoefte aan meer vrouwen”, vertelt Bettina Bralts, projectleider bij School voor Techniek & Technologie van het Friesland College.

Stalen neuzen
Zelf bezig zijn en dingen maken vonden ze het leukste en de bouwplaatsen, werkschoenen met stalen neuzen en machines maakten zeker indruk. De meeste scholieren weten nog niet wat ze later willen gaan doen, maar een baan in de techniek sluiten ze zeker niet uit. “Deze meiden zijn de potentiele mbo’ers”, vertelt Bralts, “… het zou mooi zijn als een derde van deze groep straks voor een technische opleiding kiest.”

Speeddate
De scholieren van AMS kregen bij Oosterhof-Holman in Harlingen een rondleiding door het kantoor, een meetopdracht met een roterende laser en een rondleiding door de werkplaats. Daarna gingen ze naar projectbureau N31 om over de bouw van het aquaduct te leren en er volgde ook nog een speeddate met vakvrouwen uit de techniek. Het is nog even afwachten of deze Girlsday ervoor zorgde dat de meiden de techniek in gaan, maar dat ze een leuke dag hebben gehad is zeker.