Succes van 25 jaar Mentorprogramma Friesland verdient een feest

26 september 2022

Met 6500 matches van mentoren die jongeren een zetje in de juiste richting hebben gegeven, is het MentorProgramma Friesland in 25 jaar uitgegroeid tot een belangrijke waarde die veel mensen op weg heeft geholpen. Binnenkort kan het Europees Parlement in Brussel horen wat het effect is van mentoring. Er is wat te vieren, dus... Dat feest vierde het MentorProgramma donderdagavond met mentoren, mentees en andere betrokkenen op de campus van het Friesland College.

‘Wij hebben allemaal wel eens iemand anders nodig om iets te bereiken op deze aarde.’ Zo’n 25 jaar geleden was Goodluck Gale een van de eerste jonge studenten die via het Mentorprogramma - toen net gestart – steun kreeg van een volwassen mentor die als ‘rolmodel’ met hem in gesprek ging over de keuzes waar hij voor stond. Hij kwam uit Liberia en moest zijn weg vinden in een vreemd land. Dat werkte. Inmiddels heeft hij een universitaire opleiding achter de rug en hielp hij zelf als mentor drie jongeren op weg. ‘Zij kunnen verder. Ik heb weer ruimte voor een volgende…’

Dát is een belangrijke factor in het succes van het MentorProgramma, dat internationaal navolging kreeg. Wat begon als een project dat vooral gericht was op jonge vluchtelingen, groeide uit tot een programma voor alle studenten in mbo en hbo. En de mentees werden later vaak mentoren, die ook hun bijdrage wilden leveren en dat ook lang blijven doen.

Baken in de storm

In de coronatijd waren mentoren vaak een baken in de storm, stelde Szilvia Simon die al vrijwel vanaf het begin heel veel werk heeft verzet. Zij werd door Daan Postma - gepensioneerd directeur bij ROC Friese Poort en jarenlang nauw betrokken bij het werk – dan ook ruim in het zonnetje gezet, samen met Kamilla Gorczynska én Betty Bijvoets die vorig jaar overleed. ‘Deze drie mensen hebben ervoor gezorgd dat het project al die tijd volop bleef draaien, met veel mensen die het werk trouw bleven. Dat is belangrijk. Want mentoring was nodig, is nodig en zal nodig blijven…’

En na 25 jaar is het dan ook best een goed moment om dat eens te vieren. Dat gebeurde dan ook, met heerlijke hapjes, allerlei activiteiten om herinneringen op te halen en achter te laten, goochelen én plaatjes om te dansen van Ritsko van Vliet en veel meer in wat overdag het Flexcafé van het Friesland College is.