Studenten ontwerpen vernuftige en 'groene' dixie | Friesland College

Studenten ontwerpen vernuftige en 'groene' dixie

Geplaatst op 26 juni 2017

Geluiden horen van verschillende natuurgebieden terwijl je je behoefte aan het doen bent. Ook nog eens met mooie sfeerverlichting en bovendien: geheel op groene energie. Samen met andere Leeuwarder mbo- en hbo-scholen ging LF2018 DO IT!, leerbedrijf van het Friesland College, in opdracht van verhuurbedrijf Verno flink aan de slag met een toilettenproject. 

Doel van het project: vier toiletcabines (dixies) - in gebruik tijdens evenementen - zo duurzaam en innovatief mogelijk te maken. En de studenten slaagden in hun missie. Met gepaste trots vond de presentatie en ingebruikname van de toiletten plaats tijdens Promised Land in de Groene Ster, Leeuwarden.

Safari
Jordy Gerritsma, student Eventmanagement van het Friesland College, ontwierp een van de toiletten: "Het idee van mijn toiletcabine is om op de zijkanten vier verschillende natuurgebieden te schilderen. Ik koos voor 'safari', 'tropisch regenwoud', 'Waddenzee' en 'Zuidpool'. In de toiletcabine krijgt elk van de vier natuurgebieden een eigen knop. Druk je in de cabine bijvoorbeeld op de knop safari dan hoor je geluiden van allemaal verschillende dieren die daar voorkomen. Zo voelt het alsof je echt in dat natuurgebied bent."

Een zonnepaneel, gemonteerd op de toiletcabine, zorgt voor de benodigde elektriciteit voor de speakers en de verlichting. Alles is dus ook nog eens helemaal duurzaam en milieuvriendelijk. Om een en ander te kunnen realiseren werkte LF2018 DO IT! in het toilettenproject nauw samen met ROC Friese Poort, NHL Hogeschool en Van Hall Larenstein.

Opdrachtgever
Het toilettenproject is mogelijk gemaakt door Verno Materieelverhuur.  In Noord-Nederland verhuurt Verno al ruim 40 jaar naast machines ook vrijwel al het andere denkbare bouw- en evenementenmaterieel, dus ook toiletcabines. Het bedrijf zet zich graag in voor Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 (LF2018). 
Zo kwamen Jan van Miltenburg en Karin Mast, respectievelijk directeur en hoofd marketing &? communicatie van Verno Materieelverhuur, tot het idee om studenten in te zetten om de toiletcabines niet alleen op te pimpen maar ook te verduurzamen. Een leerzame en nuttige ervaring voor alle betrokkenen. 

Je kunt nu stemmen
Verno is enthousiast over de ontwerpen. Dermate enthousiast dat het bedrijf er een wedstrijdje aan verbonden heeft: welke toiletcabine behaalt de meeste stemmen? Ook jij kunt nu je stem uitbrengen via de speciale actiepagina op de Verno-site. Daar kun je (uiteraard) ook de vier ontwerpen bekijken.


Over LF2018 DO IT!
2018 DO IT! is een leerbedrijf van het Friesland College. Het volledig door studenten gerunde leerbedrijf vormt de schakel tussen LF2018 en studenten van het Friesland College, die via DO IT! hun steentje bij kunnen dragen aan een van de vele projecten die plaatsvinden in het kader van LF2018. Voorbeelden van (lopende) projecten met een zeer actieve rol voor DO IT!  zijn onder meer: DNA-project, In Transit, Lân fan Taal, Haak je aan en opera Spanga.