Studenten in actie voor wat gezelligheid in opvang asielzoekers

7 juni 2022

Ze hebben eten en een dak boven het hoofd. Maar is ’t er ook een beetje gezellig? Nee, vluchtelingen die worden opgevangen in het WTC in Leeuwarden, zitten in een kale omgeving. Dat kan best beter, vinden tweedejaars studenten van de opleiding Interieur Design op het Friesland College. Met oud-studente Marije Heidema maken zij de opvang in het WTC en het gebouw voor activiteiten wat vrolijker en gezelliger.

Geel? Of liever blauw op dat muurtje voor de kinderen? De blikken verf - gedoneerd door een winkel – staan al op tafel in het lokaal van het Friesland College, waar studenten hard aan de slag zijn om met eenvoudige middelen vrolijke spullen te maken. Zo tover je met verf snel wat lege flesjes om in leuke pionnen voor een kinderspel. Maar wat komt er op dat muurtje? Vraag het drie studenten Interieur Design en ze slaan met liefde aan het puzzelen voor de juiste tint.

Marije Heidema praat met plezier mee. Drie jaar geleden was ze zelf nog student, maar inmiddels werkt zij bij Dick de Jong Interieurarchitekt, die graag iets wilde doen om asielzoekers in Leeuwarden een vriendelijker onderkomen te geven. En dat is een mooie praktijkopdracht voor de studenten, die zich tot de zomer storten op deze uitdagende klus. Marije is opdrachtgever en docenten begeleiden.

De studenten moeten het doen met foto’s. Zij mogen niet binnen in het WTC. Wel zijn zij welkom in de activiteitenlocatie, dus daar gaan ze vlot ter plekke aan de slag. Marije zorgt voor de contacten met het COA en bekeek zelf wel de opvang binnen het WTC. Met slaapplekken voor zeshonderd tijdelijke bewoners, vooral met acht mensen per eenheid.

Graag gaan de studenten samen met vluchtelingen aan de slag in het activiteitencentrum, dat nu nog uitstraalt dat het een kantoorpand was. ‘Ik kijk er naar uit’, zegt student Noah van der Toorn. ‘Daar kunnen we ’t samen met deze mensen aanpakken. Dat maakt zo’n project nog mooier, natuurlijk.’ En voor het WTC valt ook best wat te verzinnen. Hierbij kunnen de studenten van alles gebruiken.

Dus: verf over? Kinderspeelgoed? Sportapparatuur of iets anders dat creatief is te gebruiken? Laat het weten op: inzamelingsactie.fcroc@gmail.com

Ook op de website van de Leeuwarder Courant en in de Huis aan Huis:

https://lc.nl/friesland/leeuwarden/huisaanhuis/Studenten-in-actie-voor-wat-gezelligheid-in-opvang-asielzoekers-27739754.html