Studenten Friesland College in de prijzen op Europese vakwedstrijden

18 november 2019

Samantha Zoodsma (18) uit Minnertsga en Kaan Nalbant (21) uit Leeuwarden - beiden studenten van het Friesland College - hebben vrijdag in Split (Kroatië) prestigieuze prijzen behaald in de Europese vakwedstrijden voor studenten in het hotelwezen en de toeristische sector. Samantha eindigde als eerste in de categorie Tourist Destination en Kaan werd gedeeld derde in Culinary Arts.

De Middelbare Hotelschool Friesland (MHF) van het Friesland College was met drie studenten afgereisd naar de bijeenkomst van de Association Europénne des Ecoles D’hôtellerie et de Tourisme (AEHT), die in de afgelopen week plaatsvond in Split. Vorig jaar waren honderden studenten uit heel Europa te gast in Leeuwarden voor deze jaarlijkse wedstrijd in elf categorieën.

Rowan ten Brink - de derde deelnemer van het Friesland College - presteerde goed in de categorie Hospitality Management, maar viel buiten de prijzen. Studenten worden in de AEHT-wedstrijden altijd gekoppeld aan een student uit een ander land, om samen een team te vormen. Zo kreeg Rowan de uitdaging om samen met een Kroatische student een concept bedenken voor een hotel, waarin ze vervolgens in een simulatie geregeld als managers voor ingewikkelde vraagstukken kwamen te staan.

Kaan, die aan de koksopleiding begon op niveau 1 en doorstoomde naar niveau 3, kookte met studenten uit Oostenrijk en Portugal een mooi driegangendiner met ingrediënten die ze redelijk last minute in een ‘mystery box’ voorgeschoteld kregen. Het team werkte prima samen en gebruikte veel kooktechnieken. Samantha bedacht met een student uit Slovenië en een Ier het beste plan om gaststad Split beter te presenteren als winterbestemming voor toeristen. Ze maakten er een indrukwekkende presentatie van, die werd beloond met een mooie eerste plaats.