Studenten Friesland College exposeren hun design in Valencia

4 april 2019
Tien studenten van het Friesland College exposeren in april hun werk in Spanje tijdens de Craft Exhibition in het Craft Centre of the Valencian Community in Valencia. In het kader van de European Days of Crafts worden er allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder de expositie met speciale objecten van studenten uit Nederland, Bulgarije en Spanje.

Er is bijzonder werk naar Valencia gegaan. Zo maakte FC-studente Masha van Kammen onder begeleiding van keramiste Lies van Huet objecten met de nieuwste aanwinst van FC D’Lab: de WASP 3D kleiprinter. Deze printer werkt - naast met klei - met allerlei circulaire materialen als cellulose en PHA van zuiveringsslib, bioplastics van aardappelzetmeel en glycerine of een beton van riet en lignine.

Oud en nieuw combineren
Het past uitstekend in het principe van Craft Your Future. Dit is een educatief Europees project, waarin het Friesland College, House of Design in Groningen en Learning Hub Friesland samen met partners in Bulgarije en Spanje oude ambachten combineren met nieuwe technieken en verbinden aan de circulaire economie. Wat kunnen we leren van het vakmanschap van toen voor de vraagstukken van nu?

3D
Onder begeleiding van docenten Harm de Jong en Frank Kroondijk maakten studenten van FC-school D’Drive objecten met onder meer 3D-printers, met lasercutters en soms met de hand, maar altijd met natuurlijke materialen. Zo ging speciaal vormgegeven aardewerk naar Valencia en een kastje in de vorm van een opengewerkte gitaar.

Fries Museum
Masha koos voor de nieuwe printer. ‘De vormen van de pentagoon voelen asymmetrisch aan, maar dat zijn ze niet. Met deze objecten wilde ik iets met porselein maken, dat niet met de hand te maken valt.’

Ook bijzonder zijn de kogellagers van Pelle van Loon. Voor de tentoonstelling Fenduq in het Fries Museum kreeg Pelle de opdracht om - met gebruik van nieuwe technieken - kogellagers te maken voor de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove.

Valencia
De modellagers die Pelle printte, zijn opgenomen in de expositie in Valencia. Op 4 april wordt de tentoonstelling officieel geopend in het Craft Centre of the Valencian Community in Spanje. De deelnemende partners van het Erasmus+ project Craft your Future zijn hiervoor uitgenodigd.