Het Excellentieprogramma, dat klinkt als ‘alleen voor de besten van de besten’. Maar niets is minder waar! Het Excellentieprogramma is juist voor elke student die wil excelleren, zich ergens in wil ontwikkelen. Voor díe studenten organiseert het programma deze krachtweek: ‘Toekomstmakers’. Vier dagen waarin ze de uitdaging met zichzelf aangaan én een uitdaging krijgen van echte opdrachtgevers. Aan de studenten om hier een passende oplossing voor te bedenken.
Op dinsdagochtend gingen vijftien studenten aan de slag met vijf verschillende opdrachten. Lotte Brouwer van het Excellentieprogramma: ‘We zijn echt heel blij met deze studenten. En ook met de opdrachtgevers. We zijn nu net over de helft van het week, maar er gebeuren al hele mooie dingen.’
De eerste twee dagen stonden in het teken van verkenning van het thema, de opdrachten en persoonlijke en groepsontwikkeling. Op donderdagochtend is het startschot voor de hackathon met een speeddate met de opdrachtgevers.
Echte opdrachten
Drie meiden schuiven aan bij Fossielvrij Friesland, om te bedenken hoe ze het Fossielvrije weekend onder de aandacht van jongeren kunnen brengen. En een aantal jongens van een technische opleiding pakt de Westerkerk aan. Wat is er eigenlijk nodig om dat gebouw duurzaam te maken? Een andere groep werkt aan de vraag ‘hoe krijgen we eigenlijk meer mensen vitaal binnen het FC, zeker in deze tijd’?
Titus van ’t Veer van Friesland Pop is tijdens de speeddate druk in gesprek met muziekstudenten. Hij heeft hen de opdracht gegeven een plan te maken voor wat Friesland Pop in coronatijd kan betekenen voor (aankomende) muzikanten. Na de speeddate volgt een flitscollege, waarin gastdocent Evelyn Andoh van Friesland Pop de studenten meer richting geeft aan hun plan.
De studenten krijgen veel informatie in korte tijd, maar dat is het hele idee van de hackathon tijdens de laatste twee dagen van de krachtweek. Een ‘pressure cooker’, in korte tijd tot iets komen. En hoewel soms de verwarring van de gezichten van de studenten is af te lezen (‘Zitten we wel op het goede spoor?’), kunnen ze aan het einde van de flitscolleges allemaal verder met hun plan.
Enthousiast
Ook studenten Jildou Ekema (toerisme), Eelke van der Valk (verpleging) en Sanne Mahler (bakkersopleiding) zijn heel blij met het gesprek met hun opdrachtgever en het flitscollege. Zij bedenken een circulaire bruiloft voor een weddingplanner. ‘Het leek mijn mentor goed dat ik een beetje werd uitgedaagd.’, antwoordt Sanne op de vraag waarom ze mee doet aan deze week. Jildou vult aan: ‘Ja, dat zei de mijne ook. Ik deed hiervoor havo en dan valt het mbo best wel mee. Maar ik vind dit echt veel leuker dan normaal school!’
Het flitscollege wordt gegeven door Nicole Bakker van Circular Engine. Zij helpt bedrijven circulair te worden. Maar ze weet ook de studenten enthousiast te maken. ‘Dit was echt zo leuk. Ik ga nadenken over hoe we de catering op een bruiloft circulair kunnen maken. Dat soort dingen doe ik tijdens mijn normale lessen niet hoor!, straalt Eelke. De energie spat van hun gezichten af en het is duidelijk dat ze met hun opdracht verder willen. Het bruist in hun jonge hoofden.
Ruben Mulder, kernteam docent van het Excellentieprogramma: ‘Het was best lastig om studenten te vinden voor de krachtweek. Ze doen het extra, naast hun gewone lessen, al worden ze hiervoor wel vrijgesteld tijdens zo’n week. Maar als ze eenmaal beginnen, zijn ze vaak heel enthousiast!’