Student Friesland College haalt brons in Skills the Finals

7 maart 2020
Nynke Heijenga uit Sneek, studente van de bakkersopleiding op het Friesland College, heeft vrijdagavond een bronzen medaille ontvangen in de landelijke vakwedstrijd Skills the Finals. De wedstrijden in meer dan vijftig vakrichtingen vonden in drie dagen plaats in het WTC in Leeuwarden. Het Friesland College deed hier mee in zeven richtingen.

De Frankenhal van het WTC was afgeladen tijdens de prijsuitreiking. Aan de vakwedstrijden, dit jaar georganiseerd door ROC Friese Poort, deden immers zo’n vijfhonderd studenten mee van roc’s uit heel Nederland. Hiermee was deze editie de grootste tot nu toe, stelde voorzitter Jan van Zijl van World Skills Netherlands. ‘Dat is tekenend voor de trots waarmee we tegenwoordig naar het mbo kijken.’

Eredivisie
Zo’n 12.500 bezoekers kwamen in drie dagen kijken naar de deelnemers in actie. Vol ambitie én concentratie lieten de finalisten zien wat zij al kunnen in hun aanstaande vakgebied. We hebben het dan ook, stelde Frank van Hout als voorzitter van de MBO-Raad, over ‘de eredivisie van het mbo, waarin we inmiddels weten dat het uitdagend is als de lat wat hoger ligt’.

Het was vrijdagavond steeds een feest, als een volgende medaillewinnaar door presentatoren Tim Douwsma en Siham Raijoul naar het enorme podium werd geroepen. Vanzelfsprekend mochten alle deelnemers trots zijn op hun plek in die finale, stelde de presentatrice. Zij hadden zich immers in de voorrondes en de kwalificatiewedstrijden voldoende onderscheiden om die landelijke eindstrijd te halen.

Brons
Nynke Heijenga neemt een bronzen medaille mee naar het Friesland College. Zij kreeg lof voor de broden die zij - met vijf andere finalisten uit het land - maakte in de bakkerij op de FC-campus in Leeuwarden, waar deze wedstrijden plaatsvonden omdat er geen ovens beschikbaar waren in het WTC. In deze grootste Skills Heroes kwamen ook veel leerlingen in het vmbo langs. Op donderdag haalden de Fryslân Vikings een achtste plaats in Skills Talents, voor vmbo’ers. De voorrondes voor dit team vinden altijd plaats bij het Friesland College.