Student AV maakt documentaire over afscheid F-16

9 september 2021

Studie en passies combineren kan zorgen voor bijzondere projecten. Zo maakte Ramon Faber, student van de opleiding AV Specialist, als schoolopdracht een documentaire over het afscheid van de F-16 als gevechtsvliegtuig van de Nederlandse Luchtmacht. Hierbij werd hij geassisteerd door medestudent Björn Goossens. Ramon is een fervent vliegtuigspotter én maakt graag foto’s en video’s. Hij sprak voor deze documentaire met oud-piloot Peter Louwerse.

Het begon met een berichtje dat Ramon ontving van een van zijn spottersvrienden, met daarin het nieuws over het afscheid van de F-16. Ramon benaderde meteen de vliegbasis in Leeuwarden voor een samenwerking. Meteen dook een hobbel op: de vliegbasis had geen tijd en personeel beschikbaar om Ramon te begeleiden op de basis waar hij opnames wilde maken.

Ramon liet zich niet uit het veld slaan en zocht een nieuwe locatie. Hij kreeg groen licht van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Dit vond Ramon een prachtige locatie op een groot deel van de documentaire op te nemen, geassisteerd door zijn studiegenoot Björn Goossens.

Spotten
Sinds kleins af aan was Ramon al met zijn vader te vinden op de spottersplekken rond de militaire vliegbasis van Leeuwarden. Ook is hij lid van een modelbouwgroep waarbij hij schaal replica’s maakt van allerlei gevechtsvliegtuigen en helikopters. Door de jaren heen kreeg Ramon steeds meer interesse en bewondering voor deze machines van de Luchtmacht. Hiernaast is hij vaak met zijn camera in zijn handen te vinden: zijn andere passie is fotografie/videografie. Hoe mooi is het om deze passies te combineren?

“De meeste mensen denken bij het beroep alleen aan bombarderen van doelwitten en het neerschieten van vijandige vliegtuigen, maar dit is zeker niet het geval.”

De documentaire laat het verhaal zien van de F-16, maar in de hoofdrol staat een oud-vlieger. Na wat oproepen in verschillende Facebook-groepen kreeg Ramon tientallen reacties, waaronder een bericht van Peter Louwerse. Hij wilde graag meewerken aan het project van Ramon. Peter heeft veertien jaar lang gevlogen in de F-16. In deze tijd bracht hij vele uren door in het gevechtsvliegtuig: Peter was de derde vlieger die 2000 vlieguren op zijn naam had staan. Hiernaast vloog Peter ook met andere vliegtuigen.

“Als je bang bent, dan moet je het niet doen.”

De oud-piloot vertelt in de documentaire onder andere over zijn missies, vele trainingen en patrouilles voor de Nederlandse Luchtmacht. In de documentaire komen ook een hoop beelden voorbij van militaire vliegtuigen, waaronder natuurlijk ook de F-16.

Ramon is superblij met het eindresultaat. Hij vindt dat Peter erg mooi kon vertellen (en terecht). De reacties op het eindresultaat zijn zeer positief. Ramon kreeg zelfs berichten van bekende mensen in het vak: Frank Crebas, oprichter van Marktplaats en één van de bekendste luchtvaartfotografen van Nederland, gaf hem een compliment voor zijn werk.

De documentaire ‘Ik was F-16 vlieger…’ is op YouTube te bekijken.