Stijlvol Ajuus! van opleiding Dans

23 mei 2022

Het was de laatste. En het was mooi: Ajuus!, de eindvoorstelling van de opleiding dans van D’Drive in De Harmonie in Leeuwarden. De zaal zal stampvol bij dit afscheid. En terecht, want het was een bijzondere show met vijftien stukken van de laatste groep studenten van deze opleiding op het Friesland College, aangevuld met werk van oud-studenten die soms - als docent – ook hun leerlingen meenamen naar het grote podium.

Zo kwam van alles voorbij: van klein en kwetsbaar tot hard en explosief, van dans met een verhaal tot heel abstract… En het was goed! Het applaus was dit keer dan ook niet alleen voor de studenten. Ook de docenten verdienden een staande ovatie, net als Grietine Molenbuur die in 2001 startte met deze opleiding. Sicco Piekeboer vatte de avond samen in vier woorden: een lach, een traan, trots – op zo’n mooie show – en Ajuus!

De opleiding stopt in het kader van een akkoord van noordelijke mbo-instellingen voor een effectieve verdeling van de ruimte voor hun creatieve opleidingen. Hiervoor namen de bestuurders van het Friesland College, Noorderpoort (Groningen) en Deltion en Landstede (Zwolle) in 2019 zelf het initiatief, nadat de minister van onderwijs na onderzoek had aangegeven dat zij de instroom voor deze studies sterk wilde beperken.

Nu was het Friesland College in de artiestenopleiding al vanaf de start ‘zuinig’ met een numerus fixus, die rekening houdt met ruimte voor stages en kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien stromen veel afgestudeerden door naar hbo. Maar er waren in noordelijk verband wel maatregelen nodig om zelf het initiatief te houden.

Dans gaat volledig naar Groningen, was de afspraak, en de opleiding voor acteurs gaat voor het overgrote deel naar Leeuwarden. Hierin werken de opleidingen nu nauw samen. De opleiding tot muzikant blijft zowel in Zwolle, Groningen en Leeuwarden, met overal wat minder studenten. Maar dans stopt dus bij het Friesland College, met een laatste voorstelling die toch feestelijk is omdat iedereen met plezier terugkijkt op een mooie periode. En een overtuigend Ajuus!Ajuus

Ajuus