Werken met circulair materiaal: een spreekgestoelte van lisdodde

6 maart 2023

De koning, president of de burgemeester, allemaal maken zij tijdens hun speeches gebruik van een spreekgestoelte (een staander voorzien van microfoon met ruimte voor je spiekbriefje). Vanuit Circulair Friesland kregen Creatief Vakman-studenten Rinke Ties en Robert de opdracht om zo’n spreekgestoelte te maken. Maar dan van lisdodde: een multifunctioneel moerasplantje.

Circulair Friesland

De bouw maakt momenteel al veel gebruik van de lisdodde. Bijvoorbeeld als isolatie- of plaatmateriaal. Toch valt daar volgens Circulair Friesland - een vereniging die zich inzet om van Friesland één van de meest circulaire regio’s te maken - meer uit te halen. Vanuit project Spark the Movement vroegen zij Friese leerlingen en studenten na te denken over alternatieve manieren om het plantje te gebruiken. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de agrarische sector zou dit een uitkomst kunnen bieden.

“Boeren moet bijvoorbeeld inkrimpen op vee. Wanneer zij hun land over laten stromen om lisdodde te kweken, hebben ze alsnog een inkomstenbron.” Legt Robert uit. “Daar heb je wel genoeg afnemers voor nodig. Om die te krijgen moet je laten zien wat je allemaal met het materiaal kan. Bijvoorbeeld een tastbaar product als een spreekgestoelte!”

Aan de slag!

Rinke Ties en Robert hebben de opdracht met beide handen aangepakt. Van het ontwerp en prototypes tot het programmeren van machines. In het tien weken durende project leerden zij om te gaan met het materiaal en legden ze contact met allerlei partijen. “We waren op zoek naar een alternatief voor ijzeren scharnieren. Deze zijn namelijk niet circulair. Hiervoor zijn we naar een boekbinderij gegaan met het voorstel om hiervoor boeklinnen te gebruiken.” Vertelt Rinke Ties. “Het bedrijf was ontzettend enthousiast en samen hebben we dit gerealiseerd. Zo ben je aan het netwerken zonder dat je het doorhebt.” 

Eenmaal klaar werden de speekgestoeltes overhandigd aan vier gemeentes. En dat zij hier blij mee zijn bleek: niet veel later spotte de docent van de jongens het spreekgestoelte tijdens een evenement in het gemeentehuis. Een écht zichtbaar product dus…

Bekijk hier de foto's