Special Award voor FC-studenten in ontwerpwedstrijd SMARTCirculair

21 juni 2022

Met hun ontwerp voor een Circulair Ambachtscentrum in Heerenveen hebben studenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw van het Friesland College een Special Award gewonnen in de landelijke SMARTCirculair Ontwerpchallenge. In deze wedstrijd draait alles om een slim ontwerp met duurzame materialen, in een echte opdracht. Voor de FC-studenten waren Omrin en gemeente Heerenveen de opdrachtgevers. 

Vijftien studententeams uit heel Nederland waren vorige week in de TechCampus in Amersfoort om hun plannen te presenteren aan elkaar en aan een stevige jury met Ruud Koornstra - Nationale Energiecommissaris – als voorzitter. Allerlei onderwerpen kwamen voorbij, van welkomstgebouw voor toeristen tot scholen en woningbouw. De eerste prijs ging naar studenten van ROC Tilburg, die een plan maakten voor een appartementencomplex en woningen van hout in een groene omgeving. 

Aantrekkelijk en duurzaam gebouw

De jury beloonde het ontwerp van de FC-studenten met een van de vier Special Awards. Zij ontwierpen voor gemeente Heerenveen en Omrin een open en aantrekkelijk gebouw met duurzame materialen. Dat moet verrijzen op Ecopark De Wierde in Haskerveen, als plek waar mensen materiaal kunnen brengen dat vervolgens niet als afval maar vooral als grondstof wordt gebruikt. 

Ook leverden de studenten er slimme ideeën bij: een sticker bijvoorbeeld, waarop je kunt zien hoe je efficiënt een kar kunt laden om soepel langs verschillende containers te rijden en alles vlot te lossen. Wat eerst? En wat voor het laatst, dus onderin? Eenvoudig maar razend praktisch, reageerde de jury na een pitch van 4 minuten waarin de studenten hun plan presenteerden.

Vertegenwoordigers van Omrin en de gemeente waren mee naar Amersfoort. Het gaat immers om een serieuze opdracht, die als grondstof en inspiratie moet dienen voor de architect die straks het definitieve ontwerp maakt. De opdrachtgevers zijn zeer tevreden over het niveau. De studenten presenteren hun plan dan ook nog eens aan betrokken leden van de gemeenteraad. Ze kunnen naast de maquette en tekeningen een mooie Award meenemen.