Spannende stage FC-studente op zorgambulance Kijlstra

13 september 2019
Om acht uur stipt schuift de deur open en begint Ilza (19) aan haar eerste dag op de zorgambulance van Kijlstra. Op naar Leeuwarden, om een patiënt veilig naar Groningen te brengen. En verder? Je weet nooit waar het volgende contact met de centrale je brengt. Dat maakt deze stage juist spannend. Ilza de Jong, student mbo-verpleegkunde bij het Friesland College, heeft er zin in.

Als eerste mbo-student gaat Ilza uit Oranjewoud deze uitdaging aan bij Kijlstra Ambulancezorg, voor een periode van twaalf weken. Niet als bijzitter of om toe te kijken, maar ze wil zo snel mogelijk aan de slag als ‘derde persoon’ naast de twee professionals in de ambulance. ‘Ik ben benieuwd wat er op mijn pad komt’, zegt ze. ‘Dat is elke keer anders’, reageert haar begeleider Barbara Ilmer in de thuisbasis van Kijlstra in Drachten. Zij weet: met de zorgambulance kom je overal...

Avontuur
Misschien moet een patiënt van drie hoog uit huis worden gehaald voor een behandeling in het ziekenhuis… Of van een ziekenhuis naar een zorginstelling of hospice, maar dan zonder sirenes en zwaailichten. Echte spoedgevallen vragen vanzelfsprekend meer expertise dan een mbo-student kan bieden. Maar ook in deze stage zal de FC-studente heel wat beleven.

Ilza draait mee op de zorgambulance, voor - vaak ernstig zieke – mensen waarvan de medische toestand vraagt dat ze liggend vervoerd worden. Niet spoedeisend dus, maar deze patiënten hebben wél deskundige zorg nodig - voor, tijdens en na het vervoer. Hoe zijn ze eraan toe? Hoe krijg je hen in de ambulance? Hoe gaat het onderweg? Er kan van alles gebeuren.

Intensief
In de voorbereiding ging FC-docent Jeroen Luhoff al een dag mee, om te voelen hoe het toegaat en te ondervinden wat studenten allemaal meemaken. Het was hartstikke intensief, zegt hij. Fysiek was het soms zwaar. ‘Maar het is ook belangrijk om oog te hebben voor de situatie waarin je zit. Wil een patiënt praten? Of liever niet? Goed communiceren en inlevingsvermogen zijn essentieel.’

Dat vraagt wel wat van een stagiaire. Teamleider Anita Hendriksma van Kijlstra had vooraf dan ook een stevig ‘matchgesprek’ met Ilza, die al drie jaar opleiding Verzorgende IG (niveau 3) in een praktijkroute achter de rug heeft en nu doorstroomt naar niveau 4. ‘Dan ben je niet helemaal groen meer.’ De teamleider heeft er alle vertrouwen in dat deze FC-studente het werk aankan en laat haar graag ondervinden hoe veelzijdig de praktijk is.

Zo levert Kijlstra een bijdrage aan de ontwikkeling van de zorg, die steeds complexer wordt en heel veel goed opgeleid personeel nodig heeft. Het Friesland College anticipeert op deze ontwikkeling door voortdurende innovatie van de opleidingen, die altijd gebaseerd zijn op leerervaringen in de praktijk. En Ilza? Zij heeft hier wel een zeer uitdagende praktijk! Glimmend stapt zij in de ambulance. En wég is ze…