Skills Talents: VO-Scholieren competitief in touw

16 februari 2023

Paarse ballonnen met witte lintjes, zó werden de leerlingen van de verschillende voortgezet onderwijsscholen afgelopen donderdag ontvangen in het Flexcafé.

29 teams van 12 verschillende vmbo-scholen namen deel aan de Skills Talents teamvakwedstrijden. Vanuit de gekozen vakrichtingen op de middelbare school, namen ze deel aan de wedstrijd op het Friesland College en Aerus mbo.

Skills Talents bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijd op een ROC en uiteindelijk de landelijke finale. De landelijke finale vindt dit jaar plaats tijdens ‘Skills The Finals’, in de RAI te Amsterdam. Als extra uitdaging naast het reguliere onderwijs, óf om vmbo-leerlingen alvast kennis laten maken met de richting op het mbo.

Bij het maken van een ‘Stalen designkap’ moet je rekening houden met een kabel die door de muur heen moet, omdat de sensor buiten hangt. Welk menu bouw je op voor een meisje van acht, dat steeds slechter gaat eten? Hoe werk je hygiënisch volgens de HACCP-richtlijnen tijdens het maken van een fruitsnoepje met Agaranta? Het waren zaken waar de leerlingen goed over na moesten denken binnen de strak geplande twee uren.

Na deze flinke opgave, was het tijd voor de prijsuitreiking in het Atrium. De winnaars van deze kwalificatiewedstrijd die doorgaan naar de finale in de RAI zijn:

Zorg & welzijn: Vakcollege Noordoostpolder Emmeloord
Mediavormgeving & IT: CSG Anna Maria van Schurman Franeker
Produceren, installeren & energie: Dockinga College Dokkum
Tuinontwerp & aanleg: Aeres vmbo Emmeloord
Mobiliteit & transport: Kei College Heerenveen
Bouwen, wonen & interieur: Dockinga College Dokkum
Dienstverlening & producten: CSG Anna Maria van Schurman Franeker
Bloemwerk: Aeres vmbo Heerenveen
Economie & ondernemen: Vakcollege Noordoostpolder Emmeloord
Horeca, bakkerij & recreatie: Kei College Heerenveen

Wij moedigen de finalisten aan voor Skills The Finals op 23&24 maart in de RAI in Amsterdam!