Skills Heroes: een WTC vol gedreven ‘toppers’

5 maart 2020
Drie dagen lang is het WTC in Leeuwarden hét domein voor aanstaande vaklui uit heel Nederland. In de finale van Skills Heroes laten mbo’ers in meer dan vijftig vakrichtingen zien wat zij allemaal in hun mars hebben. Als organiserende school is ROC Friese Poort er ruim vertegenwoordigd. Ook zitten er zeven studenten van het Friesland College in de finale van deze landelijke vakwedstrijden.

Probeer maar eens koel om te gaan met een mopperige ‘oudere heer’ en de juiste zorg te bieden, als een jurylid ieder woord en gebaar van jou weegt. Marja Plantenga-Loonstra (55), de FC-student in de richting maatschappelijke zorg, vindt haar casus in de finale best leuk. ‘Het is prachtig om hier mee  te doen.’ Ze geniet van de sfeer in het afgeladen WTC, waar in de volle breedte is te zien wat het vmbo te bieden heeft: van bloembinder tot metselaar en van patissier tot schoonheidsspecialist.

In de bakkerij
Eén onderdeel van Skills the Finals vind plaats in Triangel van het Friesland College. In de bakkerij zijn de studenten boulanger - waaronder FC-studente Nynke Heijenga - hard aan de slag met vlechtbroden, tarwebroden, croissants en als verrassing ook onder meer een suikerbrood. Bij die Friese specialiteit wordt een groot deel van het recept aangeleverd. Bij de andere broden is de uitdaging ook: graag volgens een eigen recept…

Zo heeft iedere wedstrijd een eigen uitdaging. FC-studente Josan van der Wal en andere aanstaande onderwijsassistenten maken een draaiboek voor een themaweek over vriendschap op een basisschool en modestudente Hanneke Toko heeft de handen vol aan het maken van een jumpsuit. Geconcentreerd zijn ze aan de slag, in hun eigen hoekje ‘strijdtoneel’ waar je als toeschouwer op gepaste afstand wordt gehouden. Bij Jan van der Veer (mobiele werktuigen) en Heather Zijlstra (interieuradviseur) is het niet anders.

Oefenmateriaal
Zij zijn niet voor niks finalisten, die eerder door de voorronde op hun eigen school kwamen en hierna goed presteerden in de kwalificatiewedstrijden voor The Finals. De nationale winnaars gaan door naar Euroskills, dat dit keer in Oostenrijk plaatsvindt. En het mooie is: vanaf die eerste voorrondes vormen de opdrachten - voor de hele groep - uitdagend oefenmateriaal voor de studenten. Dit jaar deed het Friesland College mee in ruim twintig vakrichtingen.

Op donderdag vinden in het WTC ook de wedstrijden plaats van Skills Talents, voor vmbo-leerlingen. De voorronde in Friesland wordt al jaren georganiseerd door het Friesland College en de begeleiding van de Fryslân Vikings is in handen van het CIOS. Ook zijn in het WTC verschillende LOB-activiteiten te zien.