Gloednieuwe vakwedstrijd Skills Heroes: Cyber Security

19 januari 2023

Dieven ruilen hun koevoet massaal in voor het toetsenbord. Waar het aantal overvallen en inbraken aanzienlijk laag is, is de cybercriminaliteit sinds 2019 bijna verdrievoudigd. Daarom is het des te belangrijk om onszelf, óók online, goed te beschermen. Met het oog op deze toekomst hebben het Friesland College, ROC Friese Poort en World Skills Netherlands de handen ineen geslagen om een nieuwe vakwedstrijd op het gebied van Cyber Security te realiseren. Vorig jaar nog Powered By, maar afgelopen woensdag een volwaardige wedstrijd in het landelijk programma van Skills Heroes. Op naar de finale! 

Wedstrijd met impact 

De vakwedstrijd ’Cyber Security’ is ontstaan vanuit een maatschappelijk belang. Zo vinden steeds meer aanvallen digitaal plaats. Dagelijks krijgen we te maken met systemen die worden gehackt, data waar je niet meer bij kunt komen en uitgelekte gevoelige informatie. Cyber security wordt steeds belangrijker en is hét gesprek van de dag.  

Vanuit dit belang organiseerde het Friesland College vorig jaar al een vakwedstrijd voor studenten op dit gebied, maar nog niet in het officiële programma van Skills Heroes. ‘Powered By’ dus, want studenten hadden geen mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de landelijke finale. De winst ging naar de studenten van het Friesland College. Reden te meer om hier liever een volwaardige kwalificatie te maken…  

Krachten gebundeld 

De nieuwe vakwedstrijd, geschreven door experts van ROC Friese Poort, heeft een mix van verschillende onderwerpen op het gebied van Cyber Security: Web explotation, Crypthograph, Forensics en meer. In duo's bogen studenten Expert IT Systems and Devices vanuit het hele land zich over deze opgaven. Aan de hand van een fictieve case over een hackaanval bij een pittoresk steenhandels bedrijf in Friesland, kregen de studenten de opdracht om kwetsbaarheden in de systemen op te sporen. Meerdere trotse winnaars kwalificeerden zich voor de landelijke finale die plaatsvindt in de RAI op 23 en 24 maart.  

Naast deze mooie prestatie is de grootste winst het klaarstomen van de studenten voor de beroepspraktijk, waarin cybercriminaliteit een steeds grotere rol speelt. 

Bekijk hier de foto's