Sibrich Wijnia student van het jaar Friesland College

4 april 2019
De 17-jarige Sibrich Wijnia uit Sneek is woensdagavond 3 april uitgeroepen tot Friesland College-student van het jaar 2019. De tweedejaars studente Mediavormgeving van onderdeel D’Drive won deze titel tijdens de finale van de FC-Awards in Neushoorn.

Ze mag dan nog maar 17 jaar zijn, maar Sibrich heeft al heel wat bereikt de afgelopen jaren. Zo deed ze mee aan een excellentieprogramma, werkte ze aan kinderboek Escher met Deense studenten en won ze de tweede prijs bij de landelijke verhalenwedstrijd Mobility Award. Haar denkwijze, gedrevenheid en creativiteit zorgen ervoor dat ze uitblinkt in wat ze doet. Het woord ‘stoppen’ komt niet voor in haar vocabulaire.

In totaal stonden er twaalf studenten, leerbedrijven en medewerkers in verschillende categorieën op het podium tijdens deze finale van de FC-Awards. De finalisten vertelden elk in een twee minuten durende pitch waarom zij genomineerd waren en de titel verdienden.

Een vierkoppige jury beoordeelde de kandidaten. Een deskundige jury, want bestaande uit Doutsen van Gosliga (FC-Student van het Jaar in 2018), Carlo Segers (voorzitter College van Bestuur Friesland College), Magda Berndsen (voorzitter Raad van Toezicht Friesland College) en Arjan Verkoelen (Medewerker van het Jaar in 2018).

Doorzetter
In de categorie Doorzetter van het Jaar mocht David van Kampen de hoogste trede van het podium betreden. Hij kreeg op 4-jarige leeftijd de diagnose autisme, waardoor het leven hem niet altijd even makkelijk afging. Wanhopig zocht David naar kansen en na vele tegenslagen heeft hij die gevonden. Hij volgt nu de opleiding Medewerker productpresentatie op het Friesland College.

Deze nominatie was voor David een hele eer. “Ik vond het al heel mooi dat ik op dat podium stond. Maar mijn hart stond even helemaal stil toen ik ook nog in de prijzen viel. Dat moet even wennen. En ik weet dat ik morgen wakker word met een gevoel van ‘dat heb ik écht gedaan…’ Zeker weten."

Leerbedrijf
Leerbedrijf van het Jaar werd Creative Marketing Group (CMG). Hier leert de stagiair zich ontwikkelen tot mediavormgever. CMG onderscheidt zich van andere leerbedrijven: zij wil dat de stagiairs zelf de keuze maken in waar zij beter in willen worden. Zo kunnen ze echt hun eigen weg bewandelen en kunnen ze zich specialiseren.

Medewerker
Medewerker van het Jaar werd Gerrit Eijzenga, al jaren pionier bij techniek, met name op niveau 1. Gerrit investeert in statushouders en jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt en wil jongeren motiveren om voor de techniek te kiezen. Hij begeleidt een groot aantal studenten die erg enthousiast over hem zijn. Ook is Gerrit veel ‘de hort op’ om op zoek te gaan naar de juiste stagebedrijven.

LC Awards
Sibrich Wijnia, David van Kampen en leerbedrijf Sociaal Goud mogen het Friesland College vertegenwoordigen bij de jaarlijkse verkiezing voor de LC Awards. Sociaal Goud is een stichting met als doel het bevorderen van het welzijn van ouderen. Het buddyproject ‘Samen Goud’ koppelt een oudere aan een buddy -met name FC-studenten- zodat ze samen activiteiten kunnen ondernemen.

Tijdens de verkiezing van de Leeuwarder Courant wordt aandacht besteed aan het Friese onderwijs - mbo, hbo en universitair - en aan de prachtige projecten die plaatsvinden. De verkiezingsavond van de LC Awards is op dinsdag 12 juni in het atrium van het gebouw van NDC Mediagroep in Leeuwarden.