Soms klonk de inspiratie vooral door in het ontwerp en de keuze van een stof. Zo vraagt het voorbeeld van een parel natuurlijk vooral om licht en glans. En wat kun je met ‘kintsugi’, het Japanse aardewerk van scherven die liefdevol met goud zijn gerestaureerd en hierdoor - door de symbolische betekenis – tot kunst is verheven? Dan maak je bijvoorbeeld een sober rokje met een split, die met een veter bijeen wordt gehouden.
Een enkele student maakte meteen gebruik van de hypermoderne textielprinter, waarmee studenten van D’Drive - de school voor de creatieve industrie van het Friesland College - nu zelf hun stof kunnen maken. Zo maakte Fabienne Veltman een detailfoto van twee vazen uit Amsterdam (1756-1764), met veel kleuren van twijgen en een nestje met vijf vogels. Die zette zij om in stof, in het Design Lab. Dat proces is duurzaam en geeft veel ruimte voor creativiteit.
Joyce Kreuk maakte zelf een tekening, gebaseerd op een hoekige toren van aardewerk, en gebruikte de stof voor een rokje. Een ander koos liever de moderne vaas van Hella Jongerius voor Ikea als inspiratie of een strakke hoekige vaas, maar dan afgewisseld met ronde vormen in een witte jurk.
En het mooie was: het moest precies passen, want elke student droeg het eigen ontwerp. Dit was het eerste maatwerk. Zo werd de rondleiding door het museum een tocht langs fraaie voorbeelden van kunst en wat eerstejaars mbo-studenten al kunnen, als zij de vrije hand hebben om met inspiratie in de praktijk aan de slag te gaan. Dat is Waar Leren Werkt.