Samen zoeken naar inhoud Firda in eerste koersfestival

16 mei 2023

‘Firda is een werkwoord.’ We moeten met z’n allen hard aan de slag om onze rol in de samenleving waar te maken. Met studenten, bedrijven én docenten die nieuwsgierig blijven en willen ontdekken. Ofwel: ‘Samen het leven leren!’ En hiervoor was het eerste Firda Festival - op weg naar een nieuw koersplan - in Drachten donderdag een stevige aftrap. Met brede gedachten, praktische voorstellen en zeker veel inspiratie...

Ontmoeting en alle ruimte om vrijuit gedachten uit te wisselen, dat is een belangrijke pijler onder de ambities van Firda. Dit was dan ook helemaal de sfeer in de eerste ronde van de zes bijeenkomsten, waarin steeds zestig studenten, ouders, medewerkers en partners uit bedrijven en instellingen in een aanstaand mbo-college samen verkennen wat er allemaal mogelijk is nu ROC Friese Poort en het Friesland College hun krachten bundelen.

De start was in Drachten. ‘In de mooiste mbo-locatie van Friesland’, stelde directeur Dick ter Wee, die met zijn collega Fenke Rond het festival opende na een feestelijke entree met trommels, ballonnen en feesthoedjes. Na een introductie van de centrale thema’s van Firda werden de gasten uitgedaagd om zich aan diverse tafels te buigen over het wat en hoe van het interlevensbeschouwelijk karakter, Firda als kenniscentrum, de maatschappelijke rol én het belang van vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Verbinding

De boodschap was helder: in Firda is verbinding cruciaal. Met plezier ging iedereen in gesprek, om vanuit heel verschillende invalshoeken te verkennen wat gemeenschappelijk van belang is.

Dat is het soms zoeken om elkaar te verstaan, maar ook dat is leerzaam. Wat moet er gebeuren, als de directeur van een groot bedrijf aangeeft dat hij het goed zou vinden als de school meer nadruk legt op discipline om te voorkomen dat ze bij hem vastlopen op basisafspraken als op tijd komen en afspraken nakomen? Strenger zijn? Begeleiden naar vertrouwen? Uitkomst aan een andere tafel was dat het belangrijk is om te zorgen voor een veilige sfeer en altijd voor, achter en naast de student te staan.

Vaak wisten de deelnemers elkaar ook snel te vinden. Over het belang van diversiteit bijvoorbeeld, over een warm welkom voor iedereen en voortdurend nieuwsgierig zijn. En geregeld werden deze gesprekken onderbroken om tijd te maken voor lekkere hapjes of tussenrondjes met speelse vragen over leren en inspireren, begeleid door de jonge presentatoren van Hollands Nieuwe.

‘Luister naar de jeugd van tegenwoordig’, was een van de aanbevelingen in de afsluitende pitches. Blijf in dialoog… Ofwel, zoals Fenke Rond het samenvatte: ‘Blijf zaadjes planten, ook als collega’s onderling.’ Dat vraagt om een open houding, van iedereen. ‘Wat mogen we van elkaar verwachten? Maar als we op deze manier met elkaar blijven optrekken, kunnen we veel werk verzetten. Inderdaad: Firda is een werkwoord, dat we zelf inhoud geven.