Samen leven lang ontwikkelen – Coach SportFest

6 oktober 2022

Kaatsen, tikspellen, een workshop over succes op Instagram en een lezing van oud-atleet Gregory Sedoc. Lichaam en geest, voor ieder was er wat wils in het Coach SportFest op de locatie Sportstad van het Friesland College in Heerenveen. Hier liep de school vol met CIOS-docenten en buurtsportcoaches van SportFryslân. In deze gezamenlijke studiedag leerden zij niet alleen van de workshops en activiteiten, maar óók van elkaar!

Na de gezamenlijke opening om 8.50 uur ’s ochtends barstte het Coach SportFest los. Overal liepen groepjes deelnemers, in sportkleding of spijkerbroek op zoek naar hun eerste workshop. CIOS-studenten wezen de weg naar een lokaal of sporthal. Maar liefst twintig workshops waren er, dus iedereen had wel wat passends. Basketballen gekoppeld aan het thema pesten bijvoorbeeld, of veelzijdig bewegen en cognitieve fitness… Al deze workshops - door externe partijen, CIOS-docenten óf de coaches van SportFryslân - hadden hetzelfde doel: het verbreden van de horizon van de deelnemers. Ontwikkeling dus!

Samen aan de slag

In die ontwikkeling is óók de verbinding met de andere deelnemers belangrijk. Zo vertelde Damian, student CIOS: “Ik stond net bij het kaatsen en zag iedereen direct beginnen met variëren en het spel te betrekken op verschillende doelgroepen. Zo zei iemand: ‘Voor de kleuters is dit wel moeilijk.’ Het antwoord was: ‘Met de grote bal zal dat misschien wel leuk zijn.’ Zo worden expertises uitgewisseld en leert iedereen van elkaar.”

In zo’n sfeer is ruimte om bij te praten of elkaar leren kennen ook zinvol. Rond het middaguur stroomde het SportBreak Café gezellig vol. Na het nuttigen van een heerlijk broodje en een goed gesprek ging men weer op pad. Niet naar een nieuwe workshop, maar naar de turnhal, skeelerbaan of het zwembad om hier lekker vrij én samen aan de slag te gaan. Ook dat is op zo’n dag van belang. Met studenten die klaargestoomd worden tot buurtsportcoach en alle samenwerking met de praktijk zijn korte lijntjes ontzettend waardevol.

Begin vandaag

De lezing van oud-atleet en analist Gregory Sedoc maakte het cirkeltje helemaal rond. Hij vertelde zijn persoonlijke verhaal over de ontwikkeling die hij doorgemaakt had in zijn carrière als hordeloper. Zowat geboren op de atletiekbaan had hij maar één doel: topatleet worden. Maar toen hij eindelijk op de Olympische Spelen terecht kwam en hier strandde in de kwalificatieronde, was dit best een tegenslag.

Toch bleef Sedoc bij zijn doel. Hij keek naar waar hij goed is was, in zijn geval de start en analyseren van data, en dit ontwikkelde hij totdat hij híer de beste in was. Met resultaat: op 2 maart 2007 werd hij Europees Kampioen op de 60 meter indoor hordelopen. Mede door zijn super start. Geweldig, maar ook met een klein rauw randje. Zo vertelt Sedoc: “Wanneer ik bereid was geweest om deze ontwikkeling te maken vóórdat ik naar de Olympische spelen ging, dan had ik die gouden plak mee naar huis genomen.”

Hij wil de deelnemers van het Coach SportFest dan ook een belangrijke les meegeven: “Als je je wil ontwikkelen, start dan vandaag en niet morgen. Zorg ervoor dat je kansen pakt en voorkom dat je teleurgesteld bent over wat je níet gedaan hebt. Daarbij is jezelf ontwikkelen het mooiste wat er is. Het maakt alles wat je doet nóg veel leuker.”