Prima finalisten met mooie verhalen in finale FC-Awards

21 maart 2019
Het was spannend. We hadden dit jaar veel nominaties voor de FC-Awards, mét veel fijne verhalen. Dat is mooi, want het is goed om te zien dat er in het Friesland College meer dan genoeg gebeurt waar we trots op mogen zijn. Daar is het in deze FC-Awards immers toch vooral om begonnen…

Het betekent ook dat heel wat genomineerden net niet die finale hebben gehaald, terwijl zij best deze plek in de schijnwerpers hadden verdiend. Eén troost: een nominatie - door studenten, een docent of collega’s - is al een eer op zich en een felicitatie waard.

Maar er kunnen per categorie slechts drie genomineerden naar de finale, op woensdagavond 3 april in Neushoorn in Leeuwarden. De juryleden voor die avond én een panel van vijf FC-medewerkers en vijf ambassadeurs uit het FC-excellentieprogramma beoordeelden alle inzendingen, gaven punten en kwamen tot de volgende finalisten:

Student van het jaar

 • Kim van Velzen – voetbalt in vrouwenteam SC Heerenveen, finalist Skills Heroes, mediavormgeving.
 • Mirthe Rosaly Damkat – werkt mee aan kunstproject Fries Museum, helpt haar moeder bij opzetten eigen bedrijf in China (stroopwafels), schermt op hoog niveau, vormgeving.
 • Sibrich Wijnia – excellentieprogramma D’Drive Overdrive, werkte aan kinderboek Escher (LF2018) met Deense studenten, tweede prijs landelijke verhalenwedstrijd Mobility Award van Erasmus, mediavormgeving.

Doorzetter van het jaar

 • Jeltsje Meulen – vanuit praktijkonderwijs via niveau 1 naar niveau 4 (gespecialiseerd pedagogisch medewerker) en doet het prima. ‘Door kansen te zien, door te zetten én in jezelf te geloven is heel veel mogelijk…’
 • Kidane Aklom – kwam als vluchteling, nu ambitieus student Zorg en Dienstverlening op niveau 2, wil door om uiteindelijk medicijnen te studeren aan de universiteit.
 • David van Kampen – had als kind een moeizame start na de diagnose autisme, werd afgewezen door andere roc’s maar kon in het FC terecht in opleiding Medewerker Productpresentatie (niveau 2), vond het vertrouwen, liep een marathon voor Kika in Berlijn, stoomt door naar niveau 4.

Medewerker van het jaar

 • Wilco in ’t Veld – bevlogen aanjager voor studenten niveau 2 op het CIOS, liet hen onder meer hard werken aan de organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. Dat loonde…
 • Gerrit Eijzenga – al jaren pionier bij techniek, met name op niveau 1, begeleidt een groot aantal leerlingen die enthousiast over hem zijn, veel te vinden bij stagebedrijven.
 • Alinda Kiel – aanjager en doorpakker in onder meer Ontmoetingscentrum Jonge Ouders, LOB Gelijke Kansen, Internationalisering in EYE-project, Bezemklas.

Leerbedrijf van het Jaar

 • Fabryk Design – ontwerpt en maakt woonaccessoires en meubels, zoekt samenwerking met andere creatievelingen en bedrijven met oog voor sociale zaken, krijgt veel energie van gemotiveerde mbo’ers en geeft hen veel kansen.
 • Creative Marketing Group (CMG) – genomineerd door studenten, die in de praktijkroute veel leren op gebieden als brand strategy, conceptontwikkeling en vormgeving. Neemt de student heel serieus en geeft veel ruimte, stellen zij.
 • Sociaal Goud – koppelt ouderen aan een jongere ‘buddy’, om samen op te trekken en met allerlei activiteiten eenzaamheid te bestrijden. Studenten van Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening vinden hier een inspirerende en leerzame plek om ervaring op te doen.

Dat belooft dus een geweldige finale te worden, op:

woensdagavond 3 april 2019 in Neushoorn (Leeuwarden) vanaf 20.00 uur.