Praktijkexamen in een leeg FC-gebouw

16 april 2020
Saturnus is gesloten, staat met grote letters op de voordeur van deze FC-locatie in Heerenveen. Dat klopt… De deuren gaan open, maar binnen is het oorverdovend stil. Behalve in de werkplaats, waar Anton Meun en Dirk Punter - studenten technisch specialist personenauto’s - puzzelen met allerlei meetapparatuur en dikke handleidingen om een storing in het elektronische circuit van enkele testauto’s op te sporen. En te verhelpen, natuurlijk…

Anton en Dirk doen in het FC-gebouw het praktijkexamen, waarmee zij binnenkort hun opleiding kunnen afronden. Zo waren er woensdag ook twee studenten aan de slag, in een afgesloten deel én met vele meters ertussen om voldoende afstand te houden volgens de richtlijnen van het RIVM.

Examinator Jitse Terpstra houdt alles scherp in de gaten: of de studenten coronabestendig werken én vanzelfsprekend vooral of zij hun vak goed beheersen. Het gaat immers om een volwaardig examen. Dat mag volgens landelijke afspraken van MBO Raad met het ministerie van onderwijs alleen in een schoolgebouw worden afgenomen, als er voor studenten in hun examenjaar geen alternatief mogelijk is én de veiligheid goed valt te waarborgen.

Maatwerk
In Saturnus is de ruimte groot genoeg. Bovendien: het examen is alleen maar af te nemen met de vaste examenauto’s, om ervoor te zorgen dat elke kandidaat voor een vergelijkbare opgave staat. Dat vroeg dus om een passende oplossing.

Overal is het puzzelen met examens. Ook in de zorg bijvoorbeeld, waar studenten nu op de School voor Zorg, Service & Welzijn hard aan het werk zijn in deze crisis maar ook graag hun opleiding afsluiten met een diploma. In een aantal opleidingen bestaat het examen nu uit vier weken zelfstandig werken op een afdeling en hier een aantal examenopdrachten uitvoeren, geobserveerd door praktijkbeoordelaars. Maar dat kan niet overal.

Zo vragen examens nu overal om maatwerk en creatieve oplossingen, die leiden tot een volwaardig diploma. Want dát moet natuurlijk gegarandeerd goed zijn.