Practor LLO plant symbool van wijsheid op campus Leeuwarden     

3 april 2023

Een koude wind, twee hoveniers, vruchtbare grond én een ambitieuze practor kwamen maandag samen voor een mooie symbolische actie: Marco Mazereeuw plantte een hazelaar in een verhoogd perk op de FC-campus in Leeuwarden. De hazelaar staat symbool voor kennis, wijsheid en inspiratie. Mazereeuw kreeg ‘m dan ook cadeau bij zijn inauguratie als lector bij NHL Stenden Hogeschool en practor bij het Friesland College, op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen.  

Zo’n rol als lector en practor is uniek in het Nederlandse onderwijs. En dat is mooi in zo’n onderzoeksgebied, waarin het juist gaat om hoe het beroepsonderwijs - mbo en hbo - mensen vlot kan laten anticiperen op alle veranderingen in de samenleving en arbeidsmarkt. Ofwel, volgens het motto van Firda: ‘Leer jezelf het leven door.’ Dan is zo’n verbinding van mbo en hbo heel waardevol.  

Om effectief te zijn, moet onderwijs immers ook veranderen. Marco Mazereeuw, opende de ceremonie dan ook met een wijsheid van de Chinese filosoof Mencius: ‘Als je wilt dat de mensen om je heen veranderen, dan moet je niet de mensen veranderen maar jezelf.’’