Patisserie-studenten showen bijzonder examenwerk

13 juni 2019
Zwoegen, zweet, euforie en tranen... Het was er allemaal én het was het allemaal waard. Althans, achteraf gezien dan. Negen studenten van de specialistenopleiding Patissier (mbo niveau 4, Middelbare Hotelschool Friesland) sloten vandaag hun praktijkexamen af met hun eigen showtafel. En wat voor een showtafels... Bijna te mooi om op te eten. Op die tafel stonden maar liefst zes eindproducten én een showstuk van chocolade.

Woensdagmiddag 12 juni stonden Marlies de Boed, Jessie Ensing, Aliesa van Kampen, Marisca Mein, Antje Postma, Ruth de Vos, Audrey Holt, Hanna Kamminga en Esther Wierda trots achter hun examenwerkstuk. Bijzonder, want nog maar 200 dagen geleden stonden diezelfde negen studenten aan de start van hun opleiding. 

Frankrijk
Hun examen bestond uit twee praktijkdagen met in totaal zestien uren aan examentijd. Het resultaat daarvan? Honderden glimmende bonbons in de mooiste kleuren, taartjes met bladgoud, de Eiffeltoren én een racefiets op ware grootte van chocolade. En daarnaast nog een heleboel andere mooie taartjes, soezen, domes, tartelettes en andere zoetwaren. Dit alles passend binnen het thema: Frankrijk. Die racefiets krijgt overigens een mooi plekje in de school na dit examen, als de Tour de France hem tenminste niet overneemt van maakster Antje.

Niet-alledaags
Student Jessie Ensing (23, Leeuwarden) over het examen: "Het meest pittig om te doen vond ik het maken van mijn showstuk, dat gebaseerd is op de Disney-film Ratatouille. Ik heb daar, naast mijn examen en mijn werk, in één week meer dan zestig uren in gestoken. Naast mijn showstuk ben ik erg trots op de smaakcombinaties die ik heb weten neer te zetten. Zo heb ik bijvoorbeeld een niet-alledaagse smaakcombinatie gemaakt voor de vulling van mijn bonbons. Die zijn gevuld met de smaken van Tom-Ka-Kai; een Thais gerecht op basis van kokos, rode peper en citroengras."

Dicht bij zichzelf
Student Marlies de Boed (21, Hoogeveen) vertelt: "Eigenlijk is mijn droom uitgekomen. Na deze opleiding mag ik blijven werken in de chocolaterie waar ik nu ook stage loop. Ik ben er in het afgelopen jaar achter gekomen dat mijn passie echt bij de chocolade ligt." Marlies heeft als thema voor haar examenproducten gekozen voor de Franse likeuren en dranken. Marlies: "Ik was voor deze opleiding ook barvrouw. Ik vond het passend om het dicht bij mijzelf te houden en zo kwam ik op het idee om de dranken waarmee ik werkte als barvrouw te verwerken in mijn examenwerkstukken."

Eigen bedrijf
De beoordeling tijdens dit examen was in handen van drie experts: Wiebe de Jong (Shock o laté, Dokkum), Joost Postmus (ROC van Twente, Almelo) en oud-student patisserie-opleiding Sacha de Jong. Een pittige, maar smakelijke klus met al dat lekkers om te proeven. Sacha voelde vandaag heel even de spanning die ze eerder zelf ook voelde tijdens haar examen. Maar ook zegt ze: "Het is een eer om nu als oud-student samen met twee vakspecialisten aan de andere kant van de jurytafel plaats te mogen nemen." 
Na het afronden van haar opleiding is Sascha aan het werk gegaan op Terschelling, alwaar ze ook haar eigen bedrijf heeft: Cakery Terschelling. 

Zie ook:
#ditismbo #waarlerenwerkt #patisserie #patissier #specialistenopleiding 

#MiddelbareHotelschoolFriesland