Over invloed van studenten en de snor van Bram Krikke

16 januari 2020
Met een forum over de kwaliteit van onderwijs en de invloed van studenten startte donderdag op het Friesland College de campagne van de Centrale Studentenraad (CSR) om studenten aan te zetten tot het invullen van de JOB-Monitor. Het ging onder meer over studenten serieus nemen, over het belang van begeleiding én vaak over de snor van Bram Krikke. Want hij was er ook, als co-presentator…

Helpt de school je goed? Hoe is de sfeer? De school moet immers een prettige en veilige plek zijn, waar studenten zich thuis kunnen voelen en serieus worden genomen. Het zijn vragen in de monitor. Ze kwamen eveneens voorbij in het forum, dat de CSR en LIS hadden georganiseerd om hierover dan ook meteen het gesprek te voeren met studenten, docenten en bestuursvoorzitter Carlo Segers.     

In Heerenveen schoof ook burgemeester Tjeerd van der Zwan aan, om het belang van goed onderwijs te onderstrepen. Het werd druk, rond het geïmproviseerde podium in de hal van Sportstad. In Leeuwarden was het twee uurtjes later niet anders. Het Atrium op de campus zat vol met oplettende studenten, met heel veel vragen die - toch - vaak op Bram Krikke waren gericht.

Minder zwaar
De studentenraad had een presentator gezocht, die de aandacht zou trekken en het gesprek wat minder ‘gewichtig’ zou kunnen maken. Dat lukte. Tijdens het forum wist de populaire influencer het gesprek geregeld een bijzondere draai te geven. Dat is wat hij doet, immers. Zo erkende Bram dat hij vroeger een enorme hekel had aan de bok, toen Van der Zwan vertelde dat hij eigenlijk gymleraar wilde worden, maar liet zich vlot verleiden tot een sprongetje over een vrijwilliger als ‘bok’. 

In een serieus moment erkende Bram dat hij nooit een diploma heeft gehaald, maar riep de studenten op hun opleiding serieus te nemen. ‘Anders eindig je straks nog als ik, met een raar snorretje en een microfoon voor je neus op een podium in Friesland.’ Wat hij eigenlijk toch ook wel leuk vond, erkende hij. En ja, het gaat goed met zijn hondje… En ja, hij wilde best een handtekening zetten… En een selfie? Er werden heel veel snapshots gemaakt.

Oproep
Zo was het leuk en hectisch tijdens de ‘Q&A’ met Bram. Maar intussen kwam in dat half uurtje in Heerenveen en Leeuwarden toch ook heel vaak de JOB-Monitor voorbij, met de oproep van de CSR en alle leden van het forum - en ook van Bram - om in de komende weken die vragen serieus te beantwoorden. Het is de basis voor goede gesprekken op het hele Friesland College. Met die boodschap gaan de studenten van de CSR en LIS in de komende weken op pad in de scholen.  

 

Bekijk hier de aftermovie van het bezoek van Bram Krikke aan het Friesland College.