Op weg, voor 7500 kilometer naar Afrika

3 februari 2020
Natuurlijk gingen alle toeters en lichten aan, toen ze op zondagochtend om 8 uur met bravoure vertrokken van locatie Saturnus in Heerenveen. Op naar Gambia en Senegal, een reis van 7500 kilometer door Europa en West-Afrika.

Zes studenten, twee docenten en een net gepensioneerde collega van het Friesland College hebben een reis van drie weken voor de boeg, waarna de studenten nog eens zeven weken in Afrika aan projecten gaan werken. Eerste halte was Bakel, waar de studenten en docenten samenkwamen met reisgenoten om samen naar Afrika te vertrekken.

In totaal zijn zij nu in achttien auto’s onderweg, van verschillende roc’s in Nederland. Nu en dan komen ze samen, bijvoorbeeld om in een karavaan met begeleiding door Mauretanië te rijden. Vaak reizen de groepen apart en slapen in verschillende hotels, maar geregeld ook in tentjes langs de weg.

Afscheid
Een prachtig avontuur, natuurlijk. Ietwat gespannen maar ook opgetogen namen Leon de Wit, Wout Spaargaren, Wietze Hoekstra, Jelte Kamstra, Sipke Bakker en Dylan van der Weide dan ook afscheid van familie en vrienden, die hen uitzwaaiden. Met docenten Sem Westerhuis, Bert van der Veen en oud-collega Rink Slotema was het niet anders. Maar ze zijn onderweg, In de Landrovers en oude Volvo’s die ze zorgvuldig hebben opgeknapt.

De auto’s blijven straks in Afrika, als de studenten terugkeren nadat ze in het onderwijs in Gambia en Senegal onder meer hebben geholpen met de elektriciteit in een school en instructie op het gebied van airco’s in auto’s. En dat allemaal in het Engels en Frans, maar dan leer je snel. Bovendien: het reis en het doel passen uitstekend bij de inzet van het Friesland College voor de Global Goals, waarin we samen kunnen werken aan een duurzame en betere wereld. Want dat is wat de studenten in dit Go for Africa gaan doen.

Hun reis volgen? frieslandcollege.waarbenjij.nu