'Onze Ryda' wint Publieksprijs bij LC Awards | Friesland College

'Onze Ryda' wint Publieksprijs bij LC Awards

Geplaatst op 7 juni 2017

Ryda Emer, studente van het CIOS, heeft dinsdagavond de publieksprijs gewonnen in de LC Awards. Haar grote droom: een zwemschool starten op Bonaire. Ook Lydia Pieksma (keramiste op D’Drive) en Gerben Boonstra (Obstacle Run op het CIOS) deden het goed.

Ryda is vanaf Bonaire naar Nederland verhuisd, voor de opleiding zwemmen trainer/coach op het CIOS. Haar droom is om kinderen en ouderen te leren zwemmen op Bonaire, zodat iedereen zwemveilig is. Ze is hard op weg. Zo heeft ze al gesprekken gehad met de gemeente en wordt er nu een zwembad gebouwd waar zij haar zwemlessen kan geven. Haar enthousiasme spatte van het podium af en haar blijdschap over de winst was niet te missen. “Ik ben superblij. Mijn ouders zijn ook erg trots, ze hebben het live gevolgd.”

LC-Award voor mbo
De studenten Dennis Smit, Luc Netz, Willem de Boer, Robert Broeders, Hendrik Ulke ter Schegget, Rich Slijkhuis en Edgar Veenstra van het Nordwin College wonnen de hoofdprijs voor mbo. De jury onder leiding van Hans Snijder, hoofdredacteur Leeuwarder Courant, had lof voor hun project ‘Vertical Farming’ in de zoektocht naar slimme methoden voor voedselteelt. Er is immers steeds meer voedsel nodig voor een groeiende wereldbevolking. 

Studenten Friesland College 
Van het Friesland College waren ook studenten Lydia Pieksma en Gerben Boonstra genomineerd. De jury was onder de indruk van de keramische producten van Lydia en hoe zij zich heeft ontwikkeld in zo’n korte tijd. Gerben werd geprezen vanwege zijn organisatietalent, dat hij goed heeft ingezet tijdens het organiseren van de Obstacle Run. De jury zag hem over een aantal jaren wel een commerciële survivaltocht organiseren.

Andere prijzen 
In het hbo ging de LC-Award naar ‘Lichamen’, een project van studenten van NHL Hogeschool. Met een multidisciplinaire expositie, fotoserie en community-voorstelling willen zij mensen meer laten nadenken over hun lichaam dat misschien niet altijd zo perfect is als mensen op social media laten zien. De prijs voor wo ging naar een student van RUG Campus Fryslân, voor haar onderzoek ‘Uitspraak versus boodschap’. Hierin onderzocht ze of de boodschap van een ‘native’ spreker beter verstaanbaar is dan van een spreker in ‘steenkolen-Engels’.