Nog niet aangemeld voor een mbo-opleiding? Kom langs op de Open Dag!
1 Juni van 16.00 tot 18.00

Meld je aan voor de open dag

Nog niet aangemeld voor een mbo-opleiding? Kom langs op de Open Dag!
1 Juni van 16.00 tot 18.00

Meld je aan voor de open dag

Online festival FYREXR: prachtklus voor tientallen studenten D’Drive

15 maart 2021

Een festival met 75 acts, in drie dagen. Bands, dj’s, dans en meer om gasten steeds weer te verrassen in tenten op een prachtig eiland, verzekerd van heerlijk weer. Zeker weten? Ja! En gaat het door? Ja! Want FYREXR - ‘The Best XR Party That Will Happen’ - vindt online plaats. Maar door slimme VR is de gast er écht bij, op het eiland dat Neushoorn in Leeuwarden straks is op 23, 24, en 25 april. Tientallen studenten van D’Drive, de school voor de creatieve industrie van het Friesland College, zijn er wekenlang hartstikke hard mee bezig. Enthousiast, want dit wordt mega…!!!

Daar sta je dan, op het grote podium van Neushoorn om je beste nummers te spelen voor een enorm ‘green screen’. Voor een handjevol mensen, maar vooral voor een camera én opnameapparatuur van studenten die ervoor zorgen dat je optreden straks door duizenden mensen  - of meer – is te zien. Wereldwijd, want dat is het voordeel van online.

VRROOM, de opdrachtgever, wil dit festival online onder de aandacht brengen op internationale platforms. De naam van het festival is ook ‘groots’ gekozen, vrij naar de naam van het roemruchte festival - FYRE - dat in 2017 zou plaatsvinden maar een enorme mislukking werd. Netflix maakte er een veelbekeken documentaire over: ‘The Greatest Party That Never Happened’. De belofte is: FYREXR gaat zeker door! En kaartjes zullen heel wat minder kosten: hooguit een paar euro…

Programma
Wat is er straks te beleven? Daar zijn studenten van D’Drive nu vijf weken lang dagelijks mee bezig. Het schema is strak: van 9 tot 17 uur maken zij opnames in Neushoorn, in blokken van steeds twee uren. Er spelen bands, van D’Drive maar ook van andere roc’s met een artiestenopleiding. Via Friesland Pop en Pinquin Radio zijn er interessante acts. Ook enkele bekende bands hebben zich gemeld, om onderdeel te zijn van dit nieuwe fenomeen: rapgroep De Kraaien en Inge van Calkar komen er voor naar Leeuwarden. Ook zijn er zes dj’s van SlamFM.

Door het groene doek zijn de filmopnames gemakkelijk ‘los’ te maken, om ze vervolgens in een virtuele wereld te plaatsen. In het festival dus, met muziek die meteen live is opgenomen. Zo kan een gast straks met een VR-bril zo echt mogelijk een optreden meemaken. Op een gewoon scherm kan ook, trouwens. Maar door VR sta je ín het publiek, met andere bezoekers. En, nog mooier: je wordt bij de ingang ontvangen door ‘hosts’, die in werkelijkheid met een VR-bril op in Neushoorn staan en je live verwelkomen.    

Studenten
Voor de FC-studenten is FYREXR een prachtige klus, in leslocatie Neushoorn. In deze coronatijd is het immers heel lastig om ervaring op te doen in échte projecten met - straks – publiek, al is dat online. Filmers, technici, event producers en studenten mediavormgeving/gameartiest zijn dan ook hard aan de slag om 75 filmpjes te maken. Ook de Media Innovatie Campus (MIC) is erbij betrokken, want op het eiland moeten zes VR-podia worden ingericht.

En hoe bevalt dat? Het is lastig om een student te vinden, die even de tijd wil nemen om erover te vertellen. Want: druk, druk, druk… Zo is Stefan de Vries, eerstejaars Event Producer, hard bezig met het ontvangen van gasten. Mooi om in de praktijk te werken, zegt hij. Sumeia Inad, derdejaars podium- en evenemententechniek, staat hele dagen achter de mengtafel. ‘Ik ben altijd met geluid bezig en heb nu - jammer genoeg - geen stage, dus dit is geweldig. Ik ben hier zo veel mogelijk.’

Megaklus
Olaf Rijfkogel, tweedejaars AV, filmt vandaag: ‘Mooi, zo’n grote productie.’ Dat geldt zeker voor Fardau Terpstra (Event Management), die er als productieleider voor moet zorgen dat alles soepel loopt. Elke dag is ze in Neushoorn, van 8 tot 5. ‘Spannend, maar het is iets heel nieuws en dat is leuk.’ En voor de bands? Het is raar om zonder publiek te spelen, zeggen Youp Boelens en Nanne Hatzman van Joey’s Midnight Club. Yoep: ‘Dus we haalden het enthousiasme maar uit elkaar. Het ging lekker.’ Ze zijn benieuwd hoe dat overkomt, als ze straks ‘in een tent’ op een podium staan op FYREXR.

Ook Marius Modder, docent Event Management, is enthousiast: ‘Top, complex en uitdagend…’ In dit project komen allerlei disciplines samen, met VRROOM als opdrachtgever die vanzelfsprekend hoge eisen stelt. ‘Dan moet het goed zijn, maar onze studenten moeten ook vooral leren.’ Die balans is nu goed, merkt Marius. En dat is mooi, want deze grote klus is nog maar net begonnen.