Onderwijscafé Heerenveen over ondernemen springplank voor studenten | Friesland College

Onderwijscafé Heerenveen over ondernemen springplank voor studenten

Geplaatst op 23 maart 2015

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen van huidige en toekomstige medewerkers een ondernemende houding. In het verleden kwam dit in het onderwijs echter lang niet altijd aan bod. Maar tegenwoordig is in veel opleidingen op verschillende manieren wel ruim aandacht voor ondernemen.

Ondernemerschap
Het bevorderen van ondernemerschap in het onderwijs stond centraal tijdens het zesde onderwijscafé in Heerenveen, dat op dinsdagmiddag 17 maart druk werd bezocht. Ruim 40 docenten, directieleden, ambtenaren en hr-managers van voortgezet onderwijs, mbo, gemeente en Heerenveense bedrijven waren te gast bij Royal Smilde en wisselden onderling ervaringen uit.

Eigen bedrijf
Op het mbo kunnen studenten bijvoorbeeld bij het Friesland College in de College Company hun eigen bedrijfje starten dat zij aan het eind van het schooljaar weer opheffen. Tijdens dit proces doen zij ervaring op met alle aspecten van het ondernemerschap. Friesland College-studenten Tessa Kok en Kimberly de Lang presenteerden tijdens het onderwijscafé het product dat ze bedacht hebben. Ze verkopen glazen sierpotten die met allerlei verschillende materialen worden gevuld. Ze hebben aandeelhouders geworven en worden begeleid door een externe accountant.

Ook op havo
Ook in het voortgezet onderwijs wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Margo Agricola en Nynke Bergsma, twee havo-leerlingen van OSG Sevenwolden International Business College, vertelden enthousiast hoe zij 1 dag per week besteden aan praktijkopdrachten voor en met bedrijven. Het reguliere havo-programma doen zij in de resterende vier dagen.

Netwerken
Na een vrolijke omkleedpartij, waarin iedereen zich in witte jassen en petjes kleedde, kreeg het gezelschap een rondleiding door de margarinefabriek van Royal Smilde. Hier werd het werk van de hedendaagse procesoperator belicht, waarna het gezelschap geanimeerd ging netwerken tijdens de borrel. Opvallend was dat de leerlingen/studenten deze gelegenheid gelijk benutten om gesprekken aan te knopen met voor hen interessante bezoekers. Helemaal in lijn met het doel van deze bijeenkomst.