Als je water in een buffervat onder hoge druk zet, sla je er eigenlijk veel energie in op. Die kun je dan gebruiken voor het zuiveren van water. Nog een vondst: gebruik hightech ‘pinnen’ om ammonia te filteren uit de smurrie, die achterblijft na zuivering van dat water. En zet dat om tot stikstof, waarop je auto’s kunnen rijden. Ideeën voor ‘hogere techniek’? Jazeker… Deze voorstellen bedachten twee studententeams van het Friesland College in de Futureproof Drinkwater Hackathon.
Een enorme klok in de maakhal op Triangel (Leeuwarden) telde gestaag de uren af tot de presentatie en de prijsuitreiking. Starttijd: woensdag 9.00 uur. Einde: donderdag 20.00 uur, dus de studenten moesten alle zeilen bijzetten om een indrukwekkend plan te maken op basis van twee uitdagende opdrachten van het Energycollege. Drinkwaterbedrijf WMD vroeg om ideeën voor een energiezuinige productie en Waterlaboratorium Noord zette studenten aan de slag met reststoffen na zuivering. Wat kun je daarmee?
Hard werken
Veertien teams - waaronder van Life Sciences. Van Hall Larenstein en de Rijksuniversiteit Groningen – stortten zich op de vraagstukken. Dat betekent ook: een nacht doorhalen, want de tijd is krap. Zo sliepen de studenten van het Friesland College, verdeeld over twee teams van zes studenten, in de Maakhal. Op slaapmatjes, een paar uurtjes… En onder de tafels, omdat de noodverlichting in de hal wel stevig bleef branden.
Een maaltijd in schoolrestaurant LEF, een stevig ontbijt en de pakketten van de organisatie - met chips en veel suiker voor de energie – hielden de jongens ook tijdens de tweede dag goed op de been. Met kleine oogjes soms, maar wel met de ‘drive’ om er wat moois van te maken. Want een goed idee moet je ook goed presenteren, dus in de laatste uren ging veel aandacht naar het maken van een goed filmpje en het voorbereiden op vragen in een online pitch voor een jury.
Sterk
De ideeën waren sterk. Zo bedachten de studenten in het team van docent Johan van Althuis dat je al dat water ook kunt gebruiken om te ‘spelen’ met waterdruk en zo energie kunt opwekken. En ook, zegt Tim Koelstra (student Engineering), kun je met omwonenden bij een installatie afspreken dat zij zonnestroom leveren in ruil voor goedkoper water.
Onder begeleiding van docent Minke Popma struinden studenten in een andere groep het internet af voor technieken, die ook toepasbaar zijn in de zuivering van water en vooral een nuttig gebruik van het slib dat na zuivering overblijft. Zij stuiten op een techniek in Denemarken, voor het schoonmaken van grond door een slim systeem van stoom in de bodem blazen en dat vervolgens – inclusief bacteriën - weer opvangen. ‘Dat kunnen we ook bij die smurrie gebruiken’, aldus Max Henning, student Technicus Mechatronica systemen, ‘om er bruikbare stoffen uit te halen’.
Al met al was het een spannend én leerzaam avontuur. Dat de prijzen uiteindelijk naar andere teams gingen, deed daar niks aan af…